ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΛΩΝΙΣΜA ΣΤΟ ΜΕΡΩΝΑ


Το Σάββατο 2-8-08 διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέρωνα, στον περίβολο της Παναγίας του Μέρωνα η παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Καλλέργη «Εισαγωγή στην ιστορία των Καλλεργών». Ο λόγος που έγινε η παρουσίαση του βιβλίου στο Μέρωνα και μάλιστα στο συγκεκριμένο χώρο ήταν για να υπογραμμιστεί η ιστορική σχέση του χωριού με την οικογένεια των Καλλεργών της Βενετοκρατίας, όπως αυτή εκφράζεται από τα οικόσημα της εκκλησίας της Παναγίας Μέρωνα και από τις αναφορές του Ιταλού περιηγητή Χριστόφορου Μπουοντελμόντι το 1415

Ομιλητές της βραδιάς ήταν ο Θεόδωρος Πελαντάκης φιλόγογος και ο Συμεών Καπετανάκης σκηνοθέτης και συγγραφέας ενώ συντονιστής της βραδιάς ήταν ο αιδεσιμολογιότατος πατήρ Εμμανουήλ Βαμιεδάκης. Στο κλείσιμο της βραδιάς ακούστηκαν δύο ριζίτικα τραγούδια που αναφέρονται στην οικογένεια των Καλλεργών, εκτελεσμένα από τον Μερωνιανό λυράρη Χαράλαμπο Αγγελάκη και από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργο Λιουδάκη.Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά μυσταγωγική με ζωντανό σκηνικό τα ανάγλυφα οικόσημα των Καλλεργών που κοσμούν το ανώφλι της εκκλησίας και παρουσία πλήθος κόσμου. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Σταύρος Σημαντήρης, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μέρωνα κ. Μανώλης Νικολουδάκης και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Συβρίτου.   

Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά την Κυριακή 3-8-08 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα διοργάνωσε την αγροτική εργασία του αλωνίσματος. Ήταν η ίδια διαδικασία που για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια οι πρόγονοι μας, οι πατεράδες μας ή και κάποιοι από εμάς παρήγαν τον ευλογημένο καρπό το σιτάρι αλλά και το κριθάρι την ταγή κ.ά.   

Το καλοκαίρι του 1999 για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του συλλόγου Κώστα Σημαντήρη ξαναζέψαμε τα γαϊδουράκια στ΄ αλώνι για να σύρουν το βολόσυρο. Από τότε κάθε χρόνο ο σύλλογος φροντίζει να σπείρει το στάρι τον Νοέμβριο και όταν έρθει η ώρα του θέρους παίρνουμε τα δραπάνια και πηγαίνουμε στο χωράφι. Παίρνει ο καθένας τον όργο του και θερίζουμε δημιουργώντας τις αγγαλές με το σπαρμένο. Μετά φτιάχνουμε με σπάρτο τους λυγοδέτες και δένουμε τα δεμάτια. Μεταφέρουμε τα δεμάτια στ’ αλώνι και τα τοποθετούμε στις θεμονές.

 Την Κυριακή λοιπόν ζέψαμε δυο γαϊδουράκια -που δυστυχώς και αυτά σιγά-σιγά χάνονται από τα χωριά μας- με τα χάμουρά τους δηλαδή τους κάσους, τον ζεύτη, τα λούρα, τους μονούς φαλλάγγους και τον κεντρικό φάλαγγα. Τα συμπαθέστατα τετράποδα τράβηξαν καρτερικά το βολόσυρο στον οποίο ανέβαιναν μικροί-μεγάλοι για να νιώσουν όλοι τη μαγεία της εργασίας κοντά στη φύση. Βεβαίως δεν ξεχάσαμε να τα αποζημιώσουμε κατά τη διάρκεια της εργασίας τους κρεμώντας τους τον ντορμπά με αρκετή ποσότητα ταής.

 Αργότερα με τα θρινάκια ξεχωρίσαμε τον καρπό από τα άχερα. Άλλωστε ο ανεμοδείχτης ή λιχνιστής δηλαδή ο αγγέλαμος που κρεμόταν πάνω σε ένα καλάμι έδειχνε ότι ο αέρας  ήταν αρκετός και προς την κατεύθυνση που έπρεπε για να γίνει το λύχνισμα. Σε λίγο ο καρπός ήταν έτοιμος να μπει στα τσουβάλια. Αλλά και τα άχερα μπήκαν σε άλλα τσουβάλια γιατί είναι πολύτιμη τροφή για τα ζώα το χειμώνα.

Όμως τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα. Πλούσια παραδοσιακά εδέσματα όπως χοχλιούς με χόντρο, κουκιά, ντολμάδες, βραστές πατάτες με ντομάτα, κ.ά. είχαν ετοιμάσει βάζοντας όλη τη μαστοριά τους οι καλές μαγείρισσες: Φωτεινή Καλοειδά, Αργυρούλα, Ελευθερία και Αναστασία Κόκκινου, Αντωνία Βαμιεδάκη, Καδιανή Σπυριδάκη, Αλεξάντρα Σημαντήρη και Κατερίνα Τυράκη.

Το αλώνισμα έκλεισε με το τραγούδι του Συμεών Καπετανάκη:

 

Η  ΓΙ’ ΩΡΑ Τ΄ΑΛΩΝΑΡΗ

 

Γύρισ’ ο χρόνος του Θεού

κι ο μόχθος του αθρώπου

απ’ τη σπορά στη μάνα γης

οι σπόροι απ’ ανοίξαν.

Ερεοσύραν οι βλαστοί

και  οι καρποί μεστώσαν

κι’ ήρθε το θέρος κι’ η στιγμή

η γι΄ ώρα τ’ αλωνάρη

κι η γι’ ώρα τ’ απολογισμού

(το διάφορο να πάρει!)

 

Γιώργος Λιουδάκης

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 25. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες