ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Μια εικόνα του χωριού μας
O Μανόλης Ελ. Σκαρσουλής γράφει για τους Αγίους Αποστόλους


Στέκομαι κάτω από την εκκλησία στην καρέ του Χαριδημάκη. Ρίχνω αριστερά το βλέμμα μου στου Κρουσταλλή, στην Κορφή των Αμπελιών, το αφήνω να κατεβεί τση Μαρουλός το αλώνι, να ξαποστάσει στο σπιτάκι τση Λουματαρές και ύστερα να απλωθεί στα Ανασουβάρια στσι Ρέχτηδες, στσι Νεραντζές, στσι Μισάκες, στα Σκοτεινά, μέχρι την άκρη των ακριών τση Ντόργιας και των Αρμών. Το βαθύ πράσινο των δρυγιάδων, το πιο ανοιχτό των κλαδερών και το σταχτί των ελιδιών σε μια απέραντη αρμονία.


Από τον Κούλε των Αρμών πιάνω τώρα την δεξιά μπάντα. Βουλάρμι, Φαρακλιές, Κεφάλα, Ελλενικά, Γέρο Δρυς, Πλάκα, Αγία Φωτεινή. Που θα σταματήσεις να ξεκουραστείς. Η μια καθέ καλύτερη από την άλλη. Τελικά διαλέγω τον Δρυ του Κοκολιού στου Ζερβού. Κάθομαι στην σκιανιάδα του και περιμένω να λιαστούν τα δύο χαράκια τση Κεφάλας, για να μαζέψω τα ωζά και να πάω στ' αλώνι. Όση ώρα κάθομαι δεν χορταίνω να γεύομαι την ομορφιά του κόσμου. Μια ζωγραφιά φαίνεται το χωριό μας. Κάτασπρο περιστέρι μέσα στο πράσινο των περβολιών, των πλατάνων και των πριναρέδων. Πολύ πιο κοντά μου το Δημοτικό σκολειό. Έτσι και αν απλώσω το χέρι μου θα το ακουμπήσω. Οι φωνές των μαθητουδιών έρχονται στ' αυτιά μου. Ανάμεσα τους ξεχωρίζω των δασκάλων μας, της Σπανουδοελένης και του Δαμβουνέλλη, να μας καλούν στο μάθημα. Πολλές φορές ξεχνιούμαστε στο κυνηγητό και μαζί με τα Γιεννιανάκια φτάναμε μέχρι το φαράγγι της Απάνω Στέρνας, Νερό πίναμε στα Σπαθάρικά. Όταν γυρίζαμε πίσω κρατούσαμε μαζί και τις βίτσες της τιμωρίας μας. Μετά την σκιανιάδα του Δρυ αρχίζω να περπατώ. Από το Βρυσιδάκι στου Ψαχνού μπαίνω στο ρυάκι και με χίλια ζόρια ξεπυτηρώ στσι Βρωμές. Από εδώ και πάνω είναι ένας άλλος κόσμος. Ο ξερικός ή όπως τον λεω εγώ, ο μυρισμένος Άγιο Πνεύμα, Κουμινάς, Εβγορίτης, Πυρίνη Κεφάλι, Ξυλοσκάλι, Απάνω Αόρι, Στρογγυλός Χάρακας, Μεγάλη Βρύση, Αρναούτη. Εδώ μυρίζουν μόνο τα βοτάνια, εδώ ανασαίνει μόνο η ψυχή τον ψιλό αέρα του αοριού. Πιάτο μπροστά σου η κορφή του Βενιού, αριστερά ο σωρός, πιο μέσα οι Σφακιανές Μαδάρες, ύστερα ο Βρύσινας και δεξιότερα το Πρασσανό Φαράγγι με τις θεόρατες ορθοπλαγιές να αιχμαλωτίζουν το βλέμμα σου.
Και ξανά πίσω στην καρέ του Χαριδημάκη. Τώρα ρίχνω το βλέμμα πιο μακριά. Στα Σκιονιά του Δέτη, όταν σμίγουν στο ξεσταλιστό, ύστερα στον Κρομμυδέ που ανασηκώνει άγρια την χαίτσα του, πάνω απού του Καλογέρου και την Μπισκιά. Μετά πιάνω τις κορφές του Ψηλορείτη. Πρώτα την Μυγιά, ύστερα το Μόδι. Κι οι δύο μαζί συναγωνίζονται το αντικριστό Κέντρος. Πιάνω μετά το σπαθί και σωπατώ στην Στολίστρα που με ξανοίγει άγρια από το ύψος της. Χωρίς ανάσα περνώ το διάσελο με τον μεγάλο Βράσκο και αποκωλεύω στον Τίμιο Σταυρό. Εδώ τελειώνει ο κόσμος Η χαλικοστρωμένη κορφή σε βγάνει στους εφτά ουρανούς. Από το πέτρινο εκκλησάκι δοξάζω τον Δημιουργό που με αξίωσε να θαυμάσω το μεγαλείο της Δημιουργίας του.
-Κύριε τα χείλη μου ανοίξεις και το στόμα μου αναγγέλλει την αίνεσιν σου, ακόμα και αν το κατωσάγονο μου τρέμει από το κρύο της ξάστερης Αυγουστιάτικης νύχτας.

 

Ελιδιάς: ελαιώνας, ξεστάλισμα: η απογευματινή ώρα το καλοκαίρι που βγάζουν τα ζώα από το στάβλο και τα οδηγούν για βόσκηση

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 25. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες