ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Σπηλαιολογικοί σχηματισμοί περιοχής Πλατανίων
του Άρη Ε.Κουτάκη*


Στην περιοχή του Φαραγγιού των Πλατανίων έχουν καταγραφεί πολλοί σπηλαιολογικοί σχηματισμοί (σπήλαια). Τα σπήλαια αυτά, άλλοτε χρησιμοποιήθηκαν σαν κρυψώνες των κατοίκων τής περιοχής σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας κι άλλοτε δέχθηκαν για φύλαξη τα πολύτιμα κειμήλια του Αρκαδιού μετά την άλωσή του. Άλλα λειτουργούν ακόμα και σήμερα, κρύβοντας στα σπλάχνα τους σπηλαιώδεις ναούς (σπηλαιοεκκλησιές) όπως στην περίπτωση του ναού του Αγίου Αντωνίου στο σπήλαιο του "Λάκκου του κολυβά".
Άλλα δε, περιμένουν ακόμα και σήμερα την εξερεύνηση τους (σπήλαιο "Κοντογονατές", σπήλαιο "Περιστερές").
Χαρακτηριστικό μάλιστα της αξίας των σπηλαίων της περιοχής είναι ότι ο J. Dunbabin αναφέρει (B.S. A. 1947, 188) ότι εντός του σπηλαίου "Κοντογονατές" έχουν εντοπιστεί κλασικά όστρακα (όστρακα κλασικής εποχής, 5 ος-4 ος αιών π.Χ.!!!). Αναφέρει μάλιστα το σπήλαιο σαν σπήλαιο της "Κοντογονάτης". Δεν θα πρέπει βέβαια να παραλειφθεί το γεγονός ότι στο "Πλατανιανό Αόρι" στη θέση "Μπάνα" υπάρχει ο σπηλαιολογικός σχηματισμός (σπήλαιο) που σήμερα χρησιμοποιείται (κακώς) σαν μιμάτο! Στην αρχαία όμως εποχή, εχρησιμοποιείτο και ήταν Λατρευτικό σπήλαιο του θεού ΠΑΝΑ, είναι δε ένα από τα τρία Ιερά Λατρευτικά σπήλαια της περιοχής μας, μαζί με αυτό της Πατσού Αμαρίου και του Αγ. Αντωνίου στο Βένι.
Το σπήλαιο λοιπόν της "Μπάνας" αναφέρεται και από τον μεγάλο φίλο της Κρήτης , Γάλλο σπηλαιολόγο Paul Faur, στο βιβλίο του "Ιερά σπήλαια της Κρήτης" (Εκδόσεις Δήμου Ηρακλείου- Βικελαίας βιβλιοθήκης). Στο σπήλαιο υπήρχαν τρεις (3) ανθρωπόμορφοι λατρευτικοί σταλαγμίτες, οι οποίοι έχουν γνωρίσει τον βανδαλισμό και έχουν μερικώς καταστραφεί. Τα μπάζα που επίτηδες σωρεύσει οι βοσκοί εντός της σπηλιάς , κρύβουν διαδρόμους και οξυγώνια αίθουσα μήκους 13 μέτρων και 2 μέτρων ύψους. Με κατάλληλη λοιπόν επέμβαση, θα μπορούσε η σπηλιά να καθαριστεί και να αποδοθεί προς ήπια αξιοποίηση. Με κατάλληλη επίσης διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου και σηματοδότηση μονοπατιού, θα μπορούσε να συνδεθεί η βορεινή απόληξη του φαραγγιού με το συγκεκριμένο σπήλαιο, προσφέροντας έτσι μια ακόμα μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη.
Είναι ένας απρόσμενα όμορφος συνδυασμός , και δεν υπάρχει σε πολλές περιοχές της γης. Η παράλληλη επίσκεψη των σπηλαίων μαζί με τη διάσχιση του φαραγγιού, θα είναι μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες , η οποία και θα αφήσει τις πιο έντονες και όμορφες εντυπώσεις.

Χλωρίδα περιοχής

Η περιοχή είναι έντονα ευνοημένη από τη φύση. Το μονοπάτι μάλιστα που σε φέρνει στην τοποθεσία "Αμύγδαλος", είναι γεμάτο από το πράσινο της μακίας Μεσογειακής βλάστησης (ρείκια, πυκνοδάφνες, θάμνοι). Η ύπαρξη πυκνών συστάδων ελιάς (που παράγουν μάλιστα τις ονομαστές "ψαρόλες" ) συμπληρώνει το τοπίο.
Υπάρχουν άφθονα επίσης πλατάνια (στα οποία και πιθανόν να οφείλεται η ονομασία του χωριού) τα οποία και φύονται ακόμα και στην κοίτη του χειμάρρου του φαραγγιού. Τα αρωματικά φυτά επίσης, έχουν και αυτά τη δική τους παρουσία (ρίγανη- θυμάρι.) Καταγράψαμε επίσης, την ύπαρξη φασκόμηλου στις πιο απρόσιτες πλαγιές του φαραγγιού. Αλλά το αποκορύφωμα της ιδιαιτερότητας της χλωρίδας του τόπου, είναι η ύπαρξη του δίκταμου (έρωτας, ατίταμος) στις απόκρημνες , κάθετες πλαγιές του φαραγγιού, ο οποίος ευρισκόταν μάλιστα και σε περίοδο ανθοφορίας. (Με επικίνδυνη μάλιστα αναρρίχηση στα τοιχώματα του φαραγγιού, συλλέξαμε ενδεικτικά, μικρή ποσότητα του.)
Τέλος , μια ακόμα ιδιαίτερη παρουσία χλωρίδας στην περιοχή, θα πρέπει να θεωρηθεί και η ύπαρξη του "Κρητικού πεύκου" ( pinus cretensis). Από τα πεύκα αυτά, λίγα υπάρχουν σήμερα στην Κρήτη και στα βουνά της, τα δε υπάρχοντα πεύκα στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι απ'τα ελάχιστα που σώζονται σήμερα στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη και τα οποία ονομάζονται μάλιστα- πολύ χαρακτηριστικά- απ'τους ντόπιους "κάκτες"

Πανίδα περιοχής

Μεγάλη έκπληξη για μας , ήταν η διαπίστωση της παρουσίας στην περιοχή ενός μοναδικού στον κόσμο είδους : του Γυπαετού (Gypaetus barbatus). Το εν λόγω είδος (που στην Κρήτη τον ονομάζουν ¨Κοκκαλά¨) αριθμεί λίγα μόνο ζευγάρια ανά τον κόσμο (Πυρηναία Ισπανίας και Κορσική).
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχει μια ολιγομελής επικράτεια 5-11 ζευγάρια στην Ηπειρωτική χώρα και ενδεχομένως άλλη μια μικρή επικράτεια στα Άγραφα. Στην Κρήτη και μάλιστα στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, θεωρείται ότι υπάρχει σήμερα η πιο πολυπληθής επικράτεια.
Από την 1η Οκτωβρίου 1998 και μέχρι 30 Νοεμβρίου 2001, βρίσκεται μάλιστα σ'εξέλιξη το πρόγραμμα LIFE NATURE για την προστασία του εν λόγω είδους: Του Gypaetus barbatus.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εφαρμόζουν σήμερα στην Κρήτη, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την διατήρηση του μοναδικού αυτού είδους. Εύκολα λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο ευνοημένη είναι η περιοχή του εν λόγω φαραγγιού, αφού κατά την επίσκεψή μας στην περιοχή του καταγράψαμε την ύπαρξη του εν λόγω είδους: Σε κάποια χρονικά διαστήματα και κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του φαραγγιού, πετούσαν συνεχώς πάνω μας. Εντοπίσαμε μάλιστα και τον τόπο όπου κάποια ζευγάρια, θα πρέπει να έχουν τη φωλιά τους: Στις απόκρημνες πλαγιές του κάθετου βράχου "Ρούσσος" αριστερά του φαραγγιού.
Επειδή λοιπόν σήμερα υπάρχουν ειδικές ομάδες φυσιολατρών που επιδίδονται στην παρατήρηση των πουλιών ( birds watching) η περιοχή, με την αξιοποίηση του φαραγγιού, θα είχε και κάτι ακόμα να προσφέρει παράλληλα με τη διάσχιση του φαραγγιού: Την παρατήρηση των ζευγαριών των γυπαετών κατά τη διάρκεια των πτήσεων τους πάνω και γύρω απ'το Φαράγγι. Ακόμα όμως η περιοχή, μέσα από κάποιο φορέα που ίσως θα εδημιουργείτο για την προστασία του φαραγγιού, θα μπορούσε να απορροφήσει κάποια σοβαρά κονδύλια για ενδυνάμωση και πολλαπλασιασμό του πληθυσμού των ήδη υπαρχουσών στην περιοχή ζευγαριών γυπαετών.

* Ο Άρης Ε. Κουτάκης είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, Δ/ντής Τράπεζας και μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας. To παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από τη μελέτη του για την ανάπτυξη της περιοχής του Φαραγγιού Πλατανίων

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 18. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες