ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Μνημειακά ελαιόδεντρα Κρήτης
του Σταύρου Φωτάκη

 

 Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον ΣΕΔΗΚ, Πολιτιστικούς Συλλόγους και άλλους φορείς της Κρήτης, που έχουν σαν στόχο να αναδείξουν και να προστατέψουν αυτό το ευλογημένο δέντρο της ελιάς (χονδρολιάς). Από τον καρπό και το λάδι του ανατραφήκαμε και επιζήσαμε σε δύσκολες μάλιστα περιόδους. Μια χούφτα ελιές στη μια χέρα κι ένας ντάκος ζεστό ψωμί στην άλλη, ήτονε αρκετά για να απαλύνει την πείνα μας, μα και ένα πιάτο νερόλαδο χτυπητό με ψωμί, για να μας χορτάσει. Αυτές ήτονε μερικές από τις λιχουδιές των «φασφουντάδικων» κάποιας εποχής, την οποία δεν εύχομαι να ξαναζήσομε. Ευλογία Θεού λοιπόν αυτά τα δέντρα, που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και γιαυτό, πρέπει τουλάχιστον τα πολύ παλιά να τα καταγράψομε και να τα διατηρήσομε, γιατί αποτελούνε κι αυτά μέρος του λαϊκού μας πολιτισμού. Συστράτευση επομένως, όλων των πολιτιστικών φορέων, αλλά και μεμονωμένων ατόμων προκειμένου όσα αιωνόβια δέντρα ελιάς έχουν αποφύγει την καταστροφή, να καταγραφούν και να διατηρηθούν. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να αγκαλιάσουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η πολιτεία ώστε να σταματήσει το ξερίζωμα αυτών των ανεκτίμητων θησαυρών. Δεν έχομε δικαίωμα να καταστρέφομε την ιστορία μας, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Με τις σκέψεις αυτές συμμετέχω σ’ αυτή την πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια, γιαυτό κατέγραψα δύο τέτοια αιωνόβια δέντρα ελιάς στο χωριό μου, τον ¶γιο Ιωάννη Αμαρίου, με τις λίγες πληροφορίες που μπόρεσα να συγκεντρώσω, με τις διαστάσεις τους και με σχετικές φωτογραφίες. Στην προσπάθειά μου αυτή με βοήθησαν οι συγχωριανοί μου Κωστής Στ. Παραδεισανός και Στέλιος Εμμ. Κορωνάκης τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Το υλικό αυτό αποτελεί μέρος του αρχείου μου και το θέτω στη διάθεση των οργανωτών, για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση:


 1ο . Στο τοπωνύμιο Γεροντολέ υπάρχει μια ελιά που εκτιμάται από τους κατοίκους του χωριού πως είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη ελιά του ¶η Γιάννη, γιαυτό και πήρε την ονομασία Γεροντολέ=γέρικη ελιά. Βρίσκεται Βορειοδυτικά του οικισμού σε απόσταση 700 μ. περίπου. Έχει περίμετρο βάσης-εδάφους 22,30 μ. και σε ύψος 80 εκ. περίμετρο 16,50 μ. Είναι ιδιοκτησίας του Αγίου δηλ. της εκκλησίας, άγνωστο από πότε. Είναι σηκωματάρικη δηλαδή το χωράφι ανήκει σε άλλον ιδιοκτήτη και συγκεκριμένα στους κληρονόμους Στυλιανής Τηλ. Στεφανάκη το γένος Παπαδογιάννη. Ουδείς από τους γεροντότερους κατοίκους γνωρίζει από πού προέρχεται και ποιος την εδώρισε τον ¶γιο. Η μοναδική μαρτυρία προέρχεται από την Ελένη Εμμ. Φωτάκη, σύμφωνα με την οποία όπως την είχε πληροφορήσει η Αργυρώ Εμμ. Τρουλλινού το γένος Καδιανάκη (Τρουλινίνα), η ελιά δωρήθηκε στον ¶γιο από τη μητέρα της Αμαλία. Η Αμαλία Καδιανάκη το γένος Παπαδογιάννη ήταν ανιψιά του Γεωργίου Παπαδογιάννη (Γιωργάκη) από αδελφή. Ως γνωστόν ο Γεώργιος Παπαδογιάννης (Γιωργάκης) ήταν εγγονός του εκ των Τεσσάρων Μαρτύρων Νεομάρτυρα Αγγελή και επομένως είναι πολύ πιθανό η ελιά να δωρήθηκε στον ¶γιο από συγγενικό πρόσωπο του Αγγελή προς τιμή του.


 2ο. Στο τοπωνύμιο Χαλικιά υπάρχει επίσης μια πολύ μεγάλη ελιά, που και αυτή είναι πολύ παλιά. Βρίσκεται Νοτιοδυτικά του οικισμού σε απόσταση περίπου 1.000 μ. Το τοπωνύμιο πήρε την ονομασία επειδή το έδαφος έχει πολλά χαλίκια. Η ελιά είναι ιδιοκτησίας Εμμανουήλ Στυλ. Κορωνάκη και την απέκτησε με τη γέννησή του, δωρεά από τον παππού του Εμμανουήλ Κορωνάκη (Κορωνομανώλη). Είναι και αυτή σηκωματάρικη και το χωράφι ανήκει στους κληρονόμους Κων/νου Μαγαριτσανού (Κακόφαγου). Έχει περίμετρο βάσης-εδάφους 15 μ. και σε ύψος 80 εκ. περίμετρο 10,70 μ. Οι πληροφορίες προέρχονται από τον Στέλιο Εμμ. Κορωνάκη πατέρα του ιδιοκτήτη της ελιάς.

Σταύρος Φωτάκης
Κριεζή 38 – 163 42 Ηλιούπολη
Τηλ. 210 9920781 – 6976865482

 

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 25. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες