ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στο Αμάρι
του Άρη Κουτάκη


Τις ιδιαιτερότητες και τη μοναδικότητα της περιοχής του Αμαρίου ήλθε στις μέρες μας να επιβεβαιώσει ένας ακόμη πανεπιστημιακός φορέας.
Το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στην Γερμανία (Universitat Heidelberg) επισκέφτηκε την περιοχή Αμαρίου, με «σκοπό να γνωρίσουν τα μέλη της αποστολής ένα πραγματικά αυθεντικό Κρητικό τοπίο, αναλλοίωτο στο χρόνο».
20 φοιτητές λοιπόν του τμήματος Φαρμακευτικής-Βοτανικής συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους Dr Michael Wink κατέλυσαν τα μέσα Μαΐου στην περιοχή και φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα «Αραβάνες», του Λάμπρου Παπουτσάκη, στο Θρόνος.
Ο επιβλητικός Ψηλορείτης, με τα βουνά Κέντρος και Σάμιτος που περικλείουν την περιοχή, το έντονο πράσινο και η πολυποικιλότητα της χλωρίδας, η Αμαριώτικη φιλοξενία και οι άνθρωποι, τους μάγεψαν από την πρώτη στιγμή.
Και επειδή ζητήθηκε εκ μέρους τους να έλθουν σε επαφή με ένα από τους ορεινούς όγκους της περιοχής, ούτως ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσουν, να καταγράψουν και να φωτογραφίσουν αγριολούλουδα και φυτά που φύονται στην περιοχή, ο Δήμος Συβρίτου και ο δήμαρχος κ. Μιχάλης Πετρακάκης διαβλέποντας την μεγάλη σπουδαιότητα της επίσκεψής τους στην περιοχή, πρότεινε και ζήτησε τη βοήθεια μας για μια πληρέστερη επαφή με την τοπική φύση.
Έτσι το πρωί του Σαββάτου 16 Μαΐου, βρεθήκαμε να τους οδηγούμε στον ορεινό όγκο του βουνού Σάμιτος που δεσπόζει στην περιοχή, επιλέγοντας τη διαδρομή που ξεκινά από το χωριό Οψυγιάς.
Πειθαρχημένοι εκ φύσεως τα μέλη της ομάδας μαζί με τον καθηγητή τους, ακολουθούσαν πιστά της ορειβατικές μας οδηγίες αλλά συγχρόνως δεν έπαψαν ούτε στιγμή να ρουφούν και τις γνώσεις που τους παραθέταμε όπως  ανεβαίναμε προς την κορυφή.
Για την προέλευση της ονομασίας της περιοχής, τα χωριά, το περιβάλλον, τους ανθρώπους, τις μοναδικότητες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, την χλωρίδα και την πανίδα της, οι φοιτητές δεν άφηναν τίποτα να πάει χαμένο με συνεχές κράτημα σημειώσεων, φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση.
Ο καθηγητής αποδείχθηκε πολύς καλός γνώστης της τοπικής χλωρίδας, αφού πολλά αγριολούλουδα και φυτά, τα γνώριζε και με το ελληνικό τους όνομα, πέραν αυτού της διεθνούς ονομασίας τους.
Η πρώτη στάση έγινε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στα μέσα της διαδρομής προς την κορυφή.
Εκεί με λεπτομερή ξενάγηση αναφερθήκαμε στην ιστορία του νερού που ενυπάρχει εκεί στο θρύλο του Διγενή που θέλει εκεί να σκοτώνει δράκο που φύλαγε την πηγή, στην ιστορία της εκκλησιάς και της γιορτής τ’ Αγίου στις 26 του Οκτώβρη.
Δεύτερη στάση έγινε στο εκτεταμένο οροπέδιο «Μέγας Κάμπος» με αναφορές στην ιστορία του, στο θρύλο του Διγενή που απ’ εκεί πετούσε τις «αμάδες» του και που διασώζεται ως τα σήμερα σα «πάτημα του Διγενή».
Στην κορυφή η εκκλησία της Ανάληψης, κτισμένη με το Μινωΐτικο εκφορικό σύστημα και πετρόχιστη όπως είναι εντυπωσίασε τους επισκέπτες,
Η δε θέα προς τα Λευκά όρη, τον Ψηλορείτη και το Κέντρος, τη θάλασσα του Λυβικού, το Τυμπάκι και τα Μάταλα, άφησε έκθαμβους τους επισκέπτες.
Στη διάρκεια μάλιστα της παραμονής στην κορυφή έγινε και μια σπουδαία ανακάλυψη από τον καθηγητή, καθώς μέσα στα αγριολούλουδα της κορυφής ανακάλυψε το μικροσκοπικό κρητικό εντελβάις και που συγκινημένοι το καταγράψαμε, για να προστεθεί κι αυτό στον μακρύ κατάλογο των χλωριδικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής του Αμαρίου.
Εγκαταλείποντας την ομορφιά της κορυφής, πεζοπορήσαμε  κατηφορίζοντας προς το Πετροχωριανό αόρι, στην τοποθεσία Άγιος Αντώνιος.
Με αγροτικά αυτοκίνητα φιλόξενων κατοίκων του χωριού Πετροχώρι, προωθηθήκαμε στο χωριό, όταν ο δημιουργός σύγχρονου ξενώνα, Αντώνης Πατρικαλάκης και η οικογένειά του, πρόσφεραν ένα θεσπέσιο γεύμα στους επισκέπτες.
Σημειωτέον ότι ο ίδιος, μας ακολούθησε σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.
Τα γευστικά ντόπια προϊόντα, συνδυασμένα με την υπέροχη τοπική μαγειρική, τα τυριά, οι γευστικότατοι μεζέδες, τα καλομαγειρεμένα φαγητά, το ντόπιο κρασί κι η τσικουδιά, δεν άργησαν να φέρουν στο κέφι την παρέα.
Οι φοιτητές και ο καθηγητής τους ακούραστα αποθανάτιζαν φωτογραφικά τις μοναδικές αυτές στιγμές.
Επίσκεψη έγινε και στον ονομαστό πλέον «πλάτανο του Δία», στο χωριό Μοναστηράκι, που με την ιδιότητα του που δεν φυλλορροάει ποτέ (χειμώνα-καλοκαίρι, όπως αυτός της Γόρτυνας), έγινε αφορμή θαυμασμού από τα μέλη της ομάδας, μια που σαν αυριανοί βοτανολόγοι, τέτοιες ιδιαιτερότητες είναι γι’ αυτούς σημεία αναφοράς.
Έτσι έχοντας συλλέξει πολύτιμο και σπάνιο υλικό απ’ την περιοχή του Αμαρίου και μέσα απ’ τις πολλές ευχαριστίες και την ανταλλαγή διευθύνσεων κτλ. Τα μέλη του πανεπιστημίου αποχαιρέτησαν την περιοχή και τις σπάνιες ομορφιές της, υποσχόμενοι η συνεργασία αυτή με την περιοχή Αμαρίου να συνεχιστεί και στο μέλλον…

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 25. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες