ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
του Άρη Κουτάκη


ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΟΒΙΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΕΛΙΑΣ

Σε μια πολύ αξιέπαινη πρωτοβουλία που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, προέβησαν πολιτιστικοί Σύλλογοι και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης για την ανάδειξη και διάσωση των παμπάλαιων δέντρων ελιάς που βρίσκονται  στην Κρήτη. Πρωτοστάτησαν στο ξεκίνημα, ο πολιτιστικός Σύλλογος Βενεράτου Ηρακλείου (πρόεδρος Βαγγέλης Μαραγκάκης) και ο Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου (πρόεδρος Κωστής Σαββάκης).
Για μια πρώτη γνωριμία μάλιστα των μελών των Συλλόγων μεταξύ τους, αλλά και για να έλθουν σε επαφή με χιλιόχρονα δέντρα ελιάς, επιλέχθηκε η περιοχή Αμαρίου στο Ρέθυμνο, μετά και από σχετική πρόσκληση του Προέδρου του Συλλόγου Αμαριωτών Ρεθύμνου. Έτσι, το πρωί της Κυριακής 17 Μαΐου 2009 με πούλμαν και Ι.Χ., μέλη των πολιτιστικών συλλόγων από Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, έφθασαν στην περιοχή Αμαρίου.
Ξεναγήθηκαν σε παμπάλαιες χιλιόχρονες ελιές που σου προξενούν αισθήματα δέους και θαυμασμού, στα χωριά Σμιλές, Κουρούτες, Βυζάρι.
Λόγω της πίεσης του χρόνου, δεν στάθηκε δυνατόν να ξεναγηθούν και σ' άλλες παμπάλαιες ελιές που διαθέτει η περιοχή Αμαρίου, στα χωριά Γέννα, Καλογέρου, Γερακάρι, Μοναστηράκι, Φουρφουράς. Γρήγορη επίσκεψη έγινε στο χωριό Μοναστηράκι, στον διάσημο πλέον " Πλάτανο του Δία" όπου έκπληκτοι οι επισκέπτες ήλθαν σ' επαφή με τον αειθαλή πλάτανο που τον ζώνουν θρύλοι και θύμισες χιλιετηρίδων, ενώ κέρασμα κρητικό προσφέρθηκε από κατοίκους του χωριού.
Στην αίθουσα του πολιτιστικού Συλλόγου στο Αποδούλου (όπου και κατέληξαν όλα τα μέλη των Συλλόγων για φαγητό) αντηλλάγησαν απόψεις και τέθηκαν οι βάσεις για την δημιουργία παγκρήτιου δικτύου ανάδειξης των αιωνόβιων δένδρων ελιάς στην Κρήτη, με την προϋπόθεση όλοι να δουλέψουμε χωρίς αισθήματα και διάθεση τοπικισμού, αλλά με πνεύμα Συγκρητισμού, για ν' αναδείξουμε ένα ακόμα από τα μεγάλα ατού της Κρήτης, που συνδέεται με τον πολιτισμό και την πανάρχαια ιστορία της, κόντρα στις πιλαφογιορτές και τσικουδογιορτάδες που υποβαθμίζουν το επίπεδο και την θέση που αρμόζει και δικαιούται η Κρήτη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αναφορά έγινε μάλιστα και στην στρεβλή παραχάραξη της πραγματικότητας από κατοίκους περιοχής της Κρήτης, που επαίρονται ότι διαθέτουν τις πιο παλιές ελιές του κόσμου, ενώ υπάρχουν άλλες περιοχές που διαθέτουν πανάρχαια ελαιόδεντρα με το τριπλάσιο των διαστάσεων των εν λόγω ελιών και που κι αυτές οι περιοχές  παραμένουν ως τις μέρες μας άγνωστες κι αυτές και οι πανάρχαιες ελιές τους... (Για το εν λόγω βέβαια θέμα, θ' ασχοληθούμε εκτενέστερα εν καιρώ...)
Προς το παρόν αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους πρωτοστατήσαντες για την εν λόγω κίνηση πολιτιστικούς Συλλόγους, κίνηση που απέπνεε πολιτισμό και συγκριτισμό και οι οποίοι ήσαν: Πολιτιστικός Σύλλογος Βενεράτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Βιάννου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Παρασκιών, Πολιτιστικός Σύλλογος Σίβα Μαλεβυζίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Αυγενικής, Πολιτιστικός Σύλλογος Σίβα Μεσσαράς (από νομό Ηρακλείου), Πολιτιστικός Σύλλογος Βατόλακκου, Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνέ (από νομό Χανίων), Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Σητείας (από νομό Λασιθίου), Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Αμαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αποδούλου Αμαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βυζαρίου Αμαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου (νομός Ρεθύμνης).
Ιδιαίτερα ευχαριστήρια οφείλονται στον Πρόεδρο του Συλλόγου Αμαριωτών Ρεθύμνης Κώστα Σαββάκη που διοργάνωσε την επίσκεψη των Συλλόγων στην περιοχή Αμαρίου και που σημειωτέον ο ίδιος, διακριτικά κι αθόρυβα επωμίσθηκε ένα μεγάλο μέρος από το κόστος της φιλοξενίας των Συλλόγων στο Αμάρι. Προτρέπουμε λοιπόν και καλούμε τα μέλη των πολιστιστικών Συλλόγων όλης της Κρήτης να ασχοληθούν με το θέμα, να καταγράψουν τα τοπωνύμια περιοχών με παλαιά ελαιόδεντρα, να τα φωτογραφίσουν, να καταγράψουν ιδιοκτήτες και την ιστορία ή τους θρύλους (αν υπάρχουν) που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα δέντρα.
Όσον αφορά τους φίλους Αμαριώτες να τους ενημερώσουμε ότι στην περιοχή Αμαρίου έχει γίνει ήδη μια καλή καταγραφή παμπάλαιων ελιών (με πολλές εκπλήξεις ομολογουμένως) όσον αφορά το μέγεθος, την ηλικία και την ιστορία τους.
Ζητάμε όμως απ' όλους τους Αμαριώτες που διαθέτουν παλιές ελιές, ή ελιές περιέργου σχήματος, ή ελιές που έχουν συνδεθεί με τα περιστατικά, θρύλους και ιστορία, να επικοινωνήσουν μαζί μας, για να γίνει και για αυτές καταγραφή και να μην περάσουν κι αυτές στην λήθη των καιρών που ζούμε...
(τηλ. 6976536440).
Όσο για την επίσκεψη των πολιτιστικών Συλλόγων στην περιοχή Αμαρίου, οι οποίοι μαγεύτηκαν από το έντονο πράσινο, την ομορφιά του τοπίου και των ανθρώπων, καθώς και την φιλοξενία τους, κρατάμε μια φράση μόνο απ' τα λόγια του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου Ηρακλείου Βαγγέλη Μαραγκάκη, αρκετά ενδεικτική του θαυμασμού και των συναισθημάτων τους απ' την επίσκεψή τους στην περιοχή: "Μετά απ' όλα όσα είδαμε και γνωρίσαμε σήμερα στην περιοχή Αμαρίου, δηλώνω ότι φεύγω πιο πλούσιος και πιο σοφός..."
                                                                                Γράφει
                                                                        ο Άρης Κουτάκης

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 18. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες