ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Το Αμάρι με τις φυσικές ομορφιές
Της Πέλλας Λασηθιωτάκη


Το εκπληκτικό τοπίο δεν έχει διαβρωθεί από τον «πολιτισμό» και την ανάπτυξη
Συγκλονιστική περιοχή για όσους εξερευνούν τα «μυστικά» της φύσης και της λαογραφίας, είναι το Αμάρι Ρεθύμνου. Η περιοχή του Αμαρίου «επιμένει» να διατηρεί την «ταυτότητα» της πρώην επαρχίας, ακριβώς επειδή τα φυσικά σύνορα της και η ιδιαίτερη νοοτροπία των ανθρώπων, της το επιτρέπουν.
Είναι σα μια κιβωτός που διατηρεί τη χλωρίδα και την πανίδα της, περιστοιχισμένη από βουνά, με τον Ψηλορείτη να δεσπόζει στο τοπίο. Τα χωριά επίσης «επιμένουν» στην παλιά, γνωστή αρχιτεκτονική.
Οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτά είναι φιλόξενοι, φιλήσυχοι αλλά δυστυχώς λίγοι. Οι περισσότεροι νέοι έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους στην προσπάθεια να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από την κτηνοτροφία και την ελαιοκαλλιέργεια που δεν αποδίδουν όσα χρειάζονται οι σύγχρονες οικογένειες. Κι όσοι νέοι άνθρωποι έμειναν εκεί καλλιεργούν τις περιουσίες τους, βόσκουν τα πρόβατα και τα κατσίκια τους, ασχολούνται με τη μελισσοκομία και αναπτύξουν αγροτουριστικές δραστηριότητες σεβόμενοι όμως το τοπίο, τον τόπο τους και την ιστορία του.
Παρ΄ όλες τις δυσκολίες τα χωριά του Αμαρίου διατηρούνται, είναι αρκετά έστω και με λίγα παιδιά να παίζουν στις παιδικές χαρές τους: Αγία Παρασκευή, Αγία Φωτεινή, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Ιωάννης, Αμάρι, Άνω Μέρος, Αποδούλου, Βισταγή, Βολιώνες, Βρύσες, Βυζάρι, Γερακάρι, Ελένες, Θρόνος, Καλογέρου, Κουρούτες, Λαμπιώτες, Λοχριά, Μέρωνας, Μεσονήσα, Μοναστηράκι, Νίθαυρη, Οψηγιά, Παντάνασσα, Πατσός, Πετροχώρι, Πλατάνια, Πλάτανος και Φουρφουράς. Το καθένα από τα χωριά του Αμαρίου έχει τη δική του φυσιογνωμία, με τα αρχαία του, τα εκκλησάκια του, τους θρύλους και τις ιστορίες του.
Οι νεότεροι αν και δεν κατοικούν σε αυτά, φροντίζουν μέσω των πολιτιστικών συλλόγων τους και άλλων δραστηριοτήτων να κρατούν ζωντανές τις μνήμες και να αναδεικνύουν, όσο το δυνατόν, τις ομορφιές του τόπου τους.

Εκπληκτικά φυτά

Αυτό που αξίζει περισσότερο από όλα στο Αμάρι είναι η πεζοπορία στα χωριά και τις περιοχές γύρω από αυτά και η κουβέντα με τους κατοίκους.
Τα φυτά που οι περισσότεροι έχουμε να δούμε χρόνια (ποιος θυμάται πώς είναι ο φλόμος;), οι κισσοί στα εκπληκτικά δέντρα και οι παλιές, ιστορικές ελιές δεσπόζουν στο τοπίο.
Στις Βρύσες, για παράδειγμα, βρίσκεται μία ελιά η ζωή της οποίας είναι πολύ πιθανό να ξεπερνά τα 2.000 χρόνια, αν κρίνουμε από την περίμετρο του κορμού της που είναι περίπου 22 μέτρα!
Μέσα στο Μοναστηράκι είναι ένας αειθαλής πλάτανος ύψους 30 μέτρων και περιμέτρου περίπου 10 μέτρων. Ο πλάτανος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων ακριβώς επειδή είναι αειθαλής, ενώ τον περιβάλλουν θρύλοι σχετικοί με το Δία, σύμφωνα με το διπλ. Σπηλαιολόγο, οργανωτή και εκπαιδευτή φυσιολατρικών ομάδων Άρη Κουτάκη.
Στο Αμάρι διασώζονται σπάνια φυτά, ανάμεσα τους η άγρια ορχιδέα της Κρήτης, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε κι ένα είδος εντελβάις. Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνούς κύρους βοτανολόγοι πηγαίνουν τακτικά για έρευνες στο Αμάρι.

Θρύλοι και ιστορίες

Το Αμάρι περιβάλουν θρύλοι και ιστορίες που ενισχύουν τη γοητεία του.
Ο Διγενής Ακρίτας φαίνεται να αγαπούσε πολύ αυτή την πανέμορφη περιοχή. Εκεί φύλασσε τα βόλια του… Τεράστιες πέτρινες «μπάλες» βρίσκονται στα χωριά, σε περίοπτες θέσεις, για να υπενθυμίζουν σε όλους τους περαστικούς τις ιστορίες για τοναγαπημένο Ακρίτα.
Στο χωριό Αποδούλου που πήρε το όνομα του από τον πρώτο κάτοικο της περιοχής, ένα δούλο που απελευθερώθηκε από τους πειρατές έναντι αδρής αμοιβής (απόδουλος), σώζεται ελαιουργείο ρωμαϊκής περιόδου.
Τα αρχαία της περιοχής είναι πάρα πολλά, σε ορισμένα σημεία γίνονται ακόμα ανασκαφές, ενώ υπάρχουν και σημαντικά ευρήματα στα μουσεία του Ρεθύμνου.
Στην περιοχή σώζονται εκκλησίες και ξωκλήσια με θαυμάσια αρχιτεκτονική και εκπληκτικές αγιογραφίες. Ανάμεσα τους η εκκλησία του Αστράτηγου στο Μοναστηράκι που είναι αφιερωμένη στο Μιχαήλ Αρχάγγελο. (Όσοι θέλουν να μάθουν ακόμα περισσότερα για την περιοχή του Αμαρίου μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.amariotes.gr).

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 25. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες