ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ
του Μανώλη Σκαρσουλή


Μια λέξη μόνο         : Μαγεία.
Μιά σύσταση μοναχά: Σεβασμός στο περιβάλλον

Το αντίκρυσμά της ταξιδεύει το βλέμμα σου στα καταπράσινα πρανή των λοφοσειρών, μέχρι τις κορφές των Αρμών, του Βενιού, του Ντανασσανού και Πατσιώτικου  αοριού, του Βρύσινα και του Πρασσανού φαραγγιού με τις πανύψηλες ορθοπλαγιές. Προτού ακόμα γεμίσει γίνεται σημαντικός εσωτερικός όγκος ακίνητου νερού και πηγή ζωής με φλέβες τα τρία  ποτάμια του: τ΄Αποστολιανό, το Ντανασσανό-Βολιωνίτικο και το Πατσιώτικο της μεγαλύτερης απορροής.
Μέσα στη Λίμνη καθρεπτίζονται οι πλαγιές, όταν τα νερά της  ανατριχιάζουν στο φύσημα της μέρας, ενώ το γαλάζιο λεπίδι της επιφάνειας προσπαθεί να χωρίσει τα δυό στοιχεία της φύσης και της ζωής: Το νερό και τον αέρα.
Ευλογημένος όποιος είδε το πρόσωπό του σ’αυτόν τον καθρέπτη όταν ταράζεται η ηρεμία των νερών. Οι αχτίνες του ήλιου γίνονται φιλιά στην ώρα του μεσημεριού, ενώ την νύχτα το χλωμό φως του φεγγαριού χύνει την γλύκα του στην γαλήνη της. Όλα συνθέτουν ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς, αρκεί να το σεβαστούμε. Πρώτα εμείς.
Εμείς καλούμαστε να την έχουμε στολισμένη νύφη λουλουδιασμένη και καθαρή.  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα κτηνοτρόφο να την μετατρέψει σε βοσκότοπο.  Ο φορέας της λίμνης ΟΑΔΥΚ παρά τις προσπάθειές του για εμπλουτισμό της χλωρίδας, έρχεται προς το παρόν δεύτερος μετά τις αίγες και τα πρόβατα.
Υποθέτω ότι άμα τελειώσει ο περιμετρικός δρόμος θα γίνει περίφραξη της Λίμνης οπότε θα αφήσουμε έξω τα αιγοπρόβατα.  Αυτοί όμως που θα μείνουν μέσα είναι οι λαθροκυνηγοί, όταν θα αυξηθεί το κυνήγι εξαιτίας του υγροβιότοπου.  Πέραν της μόνιμης φύλαξης που θα πρέπει να υπάρχει, οι λαθροκυνηγοί πρέπει να διώκονται ως εγκληματίες να διαπομπεύονται και να τους δίνονται σε γαστρί τα ίδια τα λυσσιακά τους, μπας και χορτάσουν.
Τα εγκλήματα κατά της πανίδας και χλωρίδας του τόπου είναι τα πλέον ειδεχθή γιατί απειλούν και την ζωή μας.  Σ’ένα νεκρό τοπίο θα είμαστε κι εμείς νεκροί έστω κι αν νομίζουμε πως είμαστε ζωντανοί, επειδή τρώμε τον αγλέορα κι ευχαριστούμε τον Θεό που μας δίνει όρεξη να τον κατεβάζουμε.
Οι προσευχές που αναπέμπουμε από τα ιερά  των κορφών στους αγίους, πρέπει να εμπεριέχουν απαραίτητα την αφθονία των βροχών για την μακροημέρευση της Λίμνης. Αν σταματήσουν οι βροχές το όνειρο που γεννάται στον εγκαταλελειμένο τόπο μας ασφαλώς και θα σβήσει, στον βούρκο που θ’απομείνει.
Αυτό που πρέπει να έχουμε συνέχεια υπόψη μας, ακόμα κι όταν η Λίμνη ξεχειλίζει είναι, ότι το νερό δεν είναι άφθονο κι όσο αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες θα γίνεται σπανιότερο.  Από όλους τους φυσικούς πόρους, οι υδάτινοι είναι οι πιο πολύτιμοι κι αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, αλλά και την  επιβίωση τ’ανθρώπου.  Με την τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων πενήντα χρόνων και την επίπλαστη ευμάρεια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, θεωρήσαμε ή θεωρούμε ότι είμαστε οι κυρίαρχοι της φύσης και με την απληστία μας στερέψαμε τους πόρους της.  Χαμένοι μέσα στην αποχαύνωση της πισίνας και του γκαζόν, σπαταλούμε ότι πολυτιμότερο αγαθό διαθέτουμε. Η Λίμνη των Ποταμών αν μπεί στο κανάλι του Μόρνου θ’αδειάσει σ’ένα μήνα.
Όταν οι άνθρωποι ζούσαν στη φύση  την σεβόντουσαν και πάντα έπαιρναν αυτό που τους έκανε ανάγκη χωρίς σπατάλη.  Πάντα θυμάμαι τους γέρους να βάνουν στο τάσι όσο νερό ήθελαν να πιούν, κι ας έριχναν το υπόλοιπο στην γούρνα. Αυτό που έκαναν ήταν, οικονομία της φύσης.  Είχαν δει τα μάτια τους πολλές πηγές να στερεύουν κι όσο έτρεχε το νερό στην κουτσουνάρα, το έπαιρναν σαν αντίδωρο.  Και τώρα που πάω στο χωριό και δω τις τέσσερις κουτσουνάρες να τρέχουν, ή μια κουτσουκαμνει, κάνω τον σταυρό μου. Το ίδιο κάνω και στην φύση όταν φύγει από τα πόδια μου ακόμη και κολισαύρα.  Υπάρχει ζωή ακόμα και την δοξολογώ.

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 25. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες