ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΑΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Του Στέφανου Ευθ. Αντωνακάκη, Προέδρου


Ταχιά ταχιά ν’ αρχιμηνιά, ταχιά ν’ αρχή του χρόνου

αρχή που βγήκεν ο Χριστός στη γη να πορπατήξει

και βγήκε  και χαιρέτηξε ούλους τση ζευγολάτες

κι ο πρώτος που τ’ απάντηξε ήταν ο ¶η Βασίλης….

 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αμαρίου πιστό στην παράδοση πραγματοποίησε στις 11 Γενάρη 2009,ημέρα Κυριακή και ώρα 11π.μ την πρώτη του εκδήλωση για το νέο και ελπιδοφόρο έτος και έκοψε στο Κέντρο Πολιτισμού του ,το Αμαριώτικο Σπίτι τη βασιλόπιτα .

 Μέσα σε κοσμοπλημμύρα και ζεστό  κλίμα ο στιχουργός κ. Νίκος Τσιουδάκης Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας πήρε το λόγο και χαιρέτισε με στίχους τους εκλεκτούς παρευρισκόμενους ως εξής:

 

-Χίλια καλωσορίσετε στο σπίτι τ’Αμαρίου

 την πίτα για να κόψουμε τ’ Αγίου Βασιλείου.

-Στο σπίτι τ’ Αμαριώτικο ούλοι καλοί χωρούνε

 κι επίσημοι ανεπίσημοι γι’αυτό μας προτιμούνε.

-Κρατούμε της παράδοσης, όλο το μεγαλείο

 που είναι του πολιτισμού το πρώτο εργαλείο.

-Αγωνιζόμαστε πολύ για τον πολιτισμό μας

 με όπλο μας μοναδικό το ήθος το δικό μας.

-Ήθος που διδαχτήκαμε ,κυρίως οι μεγάλοι,

 εις τα σχολεία πούχαμε κάποτε στο Αμάρι.

-Κι οι Αμαριώτες που ποτέ δεν πήγανε σχολείο

 παίρνουνε στον πολιτισμό με άριστα πτυχίο.

-Αγνοί κι ανοιχτοχέρηδες πάντα στο σπιτικό τους

 δέχονται ανοιχτόκαρδα ξένο σαν εδικό τους.

-Κι αφού θα πιούνε τη ρακή κι αρχίσει το κρασάκι

 παίζουν και το λυράκι τους και βγαίνουν στο μεράκι.

-Κι όταν δεν έχουν όργανα πάλι χαροκοπούνε

 και σε ριζίτικο σκοπό όλα τους θα τα πούνε.

-Ζητώ συγγνώμη σταματώ, την πόρτα μας χτυπούνε

  ήρθανε οι Ριζίτες μας τα κάλαντα να πούνε.

-Και πρέπει απ’ όλους ν’ ακουστεί η λέξη «να τα πείτε»

 και να επαναλάβετε και πάλι «να τα πείτε».

 

ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ:Ταχιά ταχιά ν’ αρχιμηνιά….έως τέλος

Συνεχίζω: Σε όλους σας χρόνια πολλά για τον καινούργιο χρόνο

             και στους Ριζίτες βάζουμε άριστα και με τόνο.

  Τα κάλαντα συνοδεύτηκαν με τα όργανα δύο νέων και εξαίρετων Αμαριωτών  καλλιτεχνών :του Δασκαλάκη Μιχάλη από του Γερακάρι στη λύρα και του Διαμαντάκη Μ. Μανόλη από το ¶νω Μέρος στο λαγούτο.

  Οι Ριζίτες Αμαριώτες για άλλη μια φορά με τη φωνή τους και τη διδασκαλία του δεξιοτέχνη κ. Σταύρου Φωτάκη κατέπληξαν τους καλεσμένους.

  Ακολούθως το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Στέφανος Αντωνακάκης καλωσόρισε και  ευχαρίστησε τους εκλεκτούς καλεσμένους για την παρουσία τους στην εκδήλωση και ευχήθηκε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Μετά αναφέρθηκε στην παράδοση του εθίμου της κοπής της βασιλόπιτας που ξεκινά περίπου  στο 1500 στην Καισαρεία της Καππαδοκίας όπου ο τύραννος και Έπαρχος της περιοχής απειλεί τον Επίσκοπο Μέγα Βασίλειο σε εξορία και τους κατοίκους σε υποδούλωση αν δεν του παραδοθούν οι θησαυροί του τόπου. Μετά από αυτή την κατάσταση οι κάτοικοι αναγκάζονται να μαζέψουν ότι πολυτιμότερο έχουν και να το παραδώσουν στον  Επίσκοπο   τους . Ο Μέγας Βασίλειος βάζει τους θησαυρούς σε ένα σεντούκι και περιμένει τον Ουάλη να τους παραλάβει.

 Ξαφνικά και ενώ ο αδίστακτος τύραννος  πάει να ανοίξει το σεντούκι βλέπουν οι συγκεντρωμένοι μια λάμψη και αμέσως μετά ένας λαμπρός καβαλάρης ορμάει με το στρατό του και καταδιώκει τον τύραννο με τους στρατιώτες του , σώζει το θησαυρό και αφανίζει τον τύραννο. Μάλιστα αναφέρει η παράδοση ότι ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο ¶γιος Μερκούριος με τους αγγέλους ως στρατιώτες . Ο Μέγας Βασίλειος για να παραδώσει δίκαια τους θησαυρούς στους κατοίκους  μια και δεν μπορούσε να ξέρει τι είχε παραδώσει ο καθένας κάλεσε τους διακόνους να φτιάξουν ψωμάκια και να βάλουν στο καθένα από ένα κόσμημα. Τα μοίρασαν στους κατοίκους  και όταν τα έκοψαν βρήκαν με έκπληξη το κόσμημα που είχαν παραδώσει. Από τότε καθιερώθηκε το έθιμο να φτιάχνουμε και να κόβουμε βασιλόπιτα και τη θέση του κοσμήματος παίρνει το φλουρί που θεωρείται ευλογία για τους ανθρώπους και την οικογένεια και κόβεται τη μέρα της γιορτής του Αγίου Βασιλείου ,την Πρωτοχρονιά. Αναφέρθηκε ακόμη στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας που έχουν σαν στόχο τη διατήρηση της παράδοσης,, τη μετάδοση της στους νέους ,στη βελτίωση της αισθητικής και των συνθηκών γύρω από το ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ , στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και στην κοινή προσπάθεια για  ανάπτυξη και πρόοδο της Επαρχίας Αμαρίου για το καλό του συνόλου.

   Στη συνέχεια ο Φουρφουριανός εκλεκτός ιερέας Πατέρας Στυλιανός Ταξάκης ευλόγησε τη βασιλόπιτα , την έκοψε ,είπε τις ευχές του και συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για το θεάρεστο έργο που επιτελούν . Μετά το λόγο πήρε πρώτος ο Συνεπαρχιώτης και συμπαραστάτης στο έργο της Ομοσπονδίας,  εκλεκτός Επιστήμονας Καθηγητής της Ιατρικής και Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ηλίας Λαμπίρης. Χαιρέτησε και ευχήθηκε  μια καλύτερη χρονιά, γιατί το 2008 έφυγε παίρνοντας μαζί του άσχημα γεγονότα, που με περίσκεψη και σοβαρότητα δεν πρέπει να επαναληφθούν τον καινούργιο χρόνο  για το καλό της πατρίδας μας. Έκοψε μερικά κομμάτια  και από τη θέση αυτή πέρασαν όλοι οι επίσημοι που χαιρέτησαν και έκοψαν κομμάτια και τα αφιέρωσαν στους Αμαριώτες στους Ρεθεμνιώτες , στους Παλαιστινίους κά. Μετά ο Πρόεδρος έκοψε κομμάτια βασιλόπιτας για τους Προέδρους των Σωματείων –Μελών της Ομοσπονδίας καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Προσφέρθηκε βασιλόπιτα σε όλους τους καλεσμένους αλλά δεν βρέθηκε ακόμα το φλουρί για να δοθεί το καλάθι με τα προϊόντα της Αμαριώτικης Γης (μαλοτίρα ,λουίζα, φλισκούνι, βασιλικό, δάφνη, φασκόμηλο, δίκταμο, μαντζουράνα, ρίγανη, θρούμπη, ρόφιμα, αρισμαρή, ψαρολιές, λιαστή τομάτα, πιπεριές, πελτές, πετιμέζι ,χαρουμπία κά) που πρόσφεραν δωρεάν ο Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ  της Αμαριώτικης Επιχείρησης Α.Ν.Ε.Α Α.Ε .Τους ευχαριστούμε θερμά και τους ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ  ,προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και καλές δουλειές.

  Για το διαγωνισμό της Μυζηθρόπιτας βραβεύτηκε  η Κυριακάκη Μαρία από το Μοναστηράκι και την πλακέτα παρέλαβε από τον Πρόεδρο ο σύζυγος της Κυριάκος. Θερμά συγχαρητήρια για τις παραδοσιακές μυζηθρόπιτες. Όλοι  εκτός από τη βασιλόπιτα γεύτηκαν τη μυζήθρα που ήρθε από την Κρήτη από το Τυροκομείο του Νίκου Κραουνάκη από τις Βρύσσες, τις ελιές, τις μπουκιές ,ήπιαν την αμαριώτικη ρακή και τα αναψυκτικά που προσφέρει κάθε φορά πλουσιοπάροχα η Ομοσπονδία. Τέλος το γλέντι συνεχίστηκε με μαντινάδες και χορούς όπως ξέρουν να γλεντούν οι Αμαριώτες και δόθηκε ένα ξεχωριστό χρώμα στο γύρω χώρο.

  Ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους όλους τους Αμαριώτες και φίλους  και ιδιαιτέρως τους κάτωθι επισήμους: Τον κ. Ηλία Λαμπίρη Βουλευτή Ρεθύμνου, τον κ. Βερυβάκη  Ελευθέριο τ. Υπουργό, τον κ. Πρασσανάκη Γεώργιο τ. Βουλευτή, τον κ. Φωτάκη Γιάννη τ. Νομάρχη Ρεθύμνου, τον κ. Λίτινα Γιάννη Επίτιμο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αμαρίου,   τον   κ. Μαριδάκη Γεώργιο Πρόεδρο της Παγκρητίου, τον κ. Καμπουράκη Ζαχαρία εκπροσώπου του κ. ¶ρη Σπηλιοτόπουλου Υπουργού Παιδείας, την κ. Παπαδάκη Δώρα Πολιτευτή Αθηνών, την κ, Μαραγκάκη Ελένη εκπρόσωπο του Πολιτευτή Ρεθύμνου κ. Σχοινά Κωστή,  τον κ. Παλάσσαρο Στέλιο Πρόεδρο της Κρητικής Εστίας, τον κ. Πατεράκη Μανόλη Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, τον κ. Βλατάκη Γεώργιο Πρόεδρο Ρεθυμνίων ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ, τον Παντουβάκη Μανόλη Πρόεδρο Συλλόγου Ηρακλειωτών Η ΚΝΩΣΣΟΣ, τον κ. Σταματάκη Δημήτρη Πρόεδρο Κρητών Ελληνικού, τον κ. Λέκκα Γεώργιο Πρόεδρο Κρητών Στιχουργών ,τον κ. Φωτάκη Σταύρο Πρόεδρο Συλλόγου Ριζιτών Αμαριωτών, τον κ. Δασκαλάκη Νίκο Πρόεδρο Συντακτών Κρητικού Τύπου, τους στρατηγούς κ.κ. Μυτιληνάκης Αντώνης, Αποστολάκης Βασίλειος, τον Δανδουλάκη Στέλιο Αντιπλοίαρχο, τον κ. Χαροκόπο Γεώργιο συγγραφέα, την κ. Μαυρομάτη Εύα ποιήτρια ,τον κ. Σχίζα Βασίλειο Δ/ντή της εφημερίδας ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ των σωματείων μελών της Ομοσπονδίας καθώς και παλιά μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας.

  Θερμά συγχαρητήρια σε  όλους και του χρόνου με υγεία και χαρά.

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 25. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες