ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1860
ΕΔΡΑ : Τ.Θ. 139 - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ - Τ.Κ. 84100
e-mail : syllogoskrhtvnsyroy@yahoo.gr
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ : 6943 898539
Ερμούπολη, 23 Μαρτίου 2009

Το Σάββατο 21 Μαρτίου 2009 και ώρα 19.00' το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ'' προσκάλεσε το Σύλλογο μας να τίμηση με την παρουσία του την τελετή απονομής βραβείων του Ζ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, και την αναγόρευσή του σε Εταίρο του Ιδρύματος σε εκδήλωση που διεξήχθη στα Χανιά στην Αίθουσα ''Σταύρος Σ. Νιάρχος'' του Εθνικού Ιδρύματος, για την μεγάλη προσφορά και διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου και την ξεχωριστή συμβολή στην ανέγερση και τοποθέτηση προτομής του στην πόλη της Ερμούπολης. Η βράβευση αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμει το ίδρυμα σε αυτούς που προσέφεραν αξιόλογες υπηρεσίες προς αυτό, και γίνεται κατόπιν ανακοίνωσης του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Νικόλαου Εμμ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ στην ομιλία του στη Ερμούπολη, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Μιαούλη του Δήμου Ερμούπολης. 
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, διάβασε χαιρετισμό του Προέδρου του Ιδρύματος, Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου ΓΑΛΑΝΑΚΗ. Στη συνέχεια έγινε σύντομη αναφορά στο εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος από τον Νικόλαο ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος, ο οποίος ανέφερε ''ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους συστάθηκε το Ίδρυμα είναι η διαφύλαξη ιστορικής μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου και η μεταλαμπάδευσή της στις νεώτερες γενιές, τις βαριάς κληρονομιάς του. Στο πλαίσιο αυτό αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος, έργο στο οποίο ασφαλώς εντάσσεται και η κατ΄ έτος προκήρυξη του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου. Με την προκήρυξη των διαγωνισμών αυτών το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ'' συνεχίζει την προσπάθεια για την εισαγωγή του κεφαλαίου Βενιζέλος στα σχολεία όλης της χώρας και ευρύτερα στον εκπαιδευτικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό το Ίδρυμα μας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας προέβη στη Β΄ έκδοση του εκπαιδευτικού φακέλου ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Στα βήματά του…'' για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού. Η έκδοση αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του βίου και της πολιτικής διαδρομής του Βενιζέλου σε συσχετισμό με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής, καθώς και στην σύνδεση των στοιχείων αυτών με τα ιστορικά γεγονότα σε Πανελλήνιο ή Πανευρωπαϊκό επίπεδο την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Επίσης σε ένα μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκδοση του εκπαιδευτικού εγχειριδίου με αντικείμενο τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εποχή του, για την Γ΄ Γυμνασίου. Ακόμη στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου το Ίδρυμα προχωρεί στη έκδοση σύντομων ιστορικών πραγματειών και DVD που ορισμένα από αυτά διατίθενται δωρεάν στα σχολεία. Φυσικά δεν θα αναφερθώ στις επισκέψεις των σχολείων στο Ίδρυμα ούτε σε άλλες συναφείς δραστηριότητες. Θα τονίσω μια άλλη διάσταση του εκπαιδευτικού έργου του Ιδρύματος, στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία. Στα Πανελλήνια ή και Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια που σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρούν τη θεματική προσέγγιση του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου, και που έδωσαν πνοή στην επιστημονική έρευνα και ανέδειξαν άγνωστες πλευρές της προσφοράς του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η θεσμοθέτηση των βραβείων αυτών εμπίπτει στους εκπαιδευτικούς σκοπούς του ιδρύματος και έχει ως στόχο να αναγνωρίσει και να ενισχύσει τη δημιουργική δραστηριότητα των νέων παιδιών στο χώρο της ιστορίας. Η απονομή δε των βραβείων αποβλέπει στην επιβράβευση μιας συνεχούς προσπάθειας για την προαγωγή των Βενιζελικών σπουδών στο χώρο της παιδείας''.          
Ακολούθησε η Απονομή των Βραβείων του Ζ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που οργανώνει κάθε χρόνο το Ίδρυμα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Χορηγοί των μαθητικών βραβείων ήταν και φέτος οι μεγάλοι ευεργέτες εταίροι και χορηγοί του Ιδρύματος Εμμανουήλ Εμμ. ΜΙΧΑΗΛΑΚΗΣ και Δαμασκηνή ΜΙΧΑΗΛΑΚΗ.
Τα βραβεία φέτος απονέμονται  :
Α) βραβείο Κωνσταντίνος ΜΑΝΤΖΙΒΗΣ, Γυμνάσιο Επιταλίου (Νομός Ηλείας)
Β) βραβείο Νικολέτα ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ, 2Ο Γυμνάσιο Σητείας (Σητεία Λασιθίου)
Γ) βραβείο Θεόδωρος ΤΣΟΜΙΔΗΣ, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε η αναγόρευση των εταίρων του Ιδρύματος. Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ''είναι και αυτό ο θεσμός συνήλικος μετά εκπαιδευτικά βραβεία και αποβλέπει εις την αναγνώριση σημαντικών υπηρεσιών που προσφέρουν φορείς ή ιδιώτες προς το Ίδρυμά μας ή συνεισφέρουν στην ιστορική μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου''.
Αναγορεύτηκαν Εταίροι του Ιδρύματος οι κάτωθι :
Ένωση Κρητών Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας
Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου
Ιωάννης ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Γεώργιος ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Αντώνης ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ
Ιερεύς Εμμανουήλ ΜΠΙΤΖΑΝΑΚΗΣ
Εμμανουήλ ΤΡΙΠΟΔΑΚΗΣ
Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ στο κάλεσμα του  Προέδρου ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΗΤΩΝ ΣΥΡΟΥ κ. Βασίλειου ΚΑΛΥΒΑ ανέφερε τα εξής : ''Πρέπει να πούμε είναι γνωστή η σχέση Σύρου και Κρήτης, είναι ενός και μισός αιώνος. Αυτή η σχέση ανανεώθηκε με την ανέγερση της προτομής και την τοποθέτησή του Ελευθερίου Βενιζέλου μπροστά στο Δημαρχείο της Ερμούπολης. Και αυτό έγινε αφορμή εν συνεχεία να αδελφοποιηθούν οι Δήμοι Ερμούπολης και Χανίων. Βασικός ή ένας από τους βασικούς συντελεστές της ανέγερσης και της τοποθέτησης της προτομής ήταν ο Σύλλογος των Κρητών Σύρου. Για αυτό το λόγο και αναγορεύεται εταίρος του ιδρύματος.''
Την επίδοση της απονομής έκανε ο Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ. Εμμανουήλ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ.
Σε σύντομη αντιφώνηση ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου ανέφερε ''Σεβασμιότατε αξιότιμοι κυρίες και κύριοι θα είμαι πολύ σύντομος. Ο Σύλλογος Κρητών Σύρου ιδρύθηκε το 1860 σε μια πολύ δύσκολη όπως γνωρίζεται για την εποχή. Μέσα από τις πολλές δυσκολίες τις οποίες είχε κατάφερε να σταθεί κατάφερε να κάνει πολλή σημαντικό έργο για εκείνη την εποχή και μετά από πολλά χρόνια είμαστε εμείς εδώ πέρα βαθύτατα συγκινημένοι να μας κάνει το Εθνικό ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος εταίρους επειδή κάναμε την προτομή του Εθνάρχη μας. Το θεωρούμε χρέος μας, το θεωρούσαμε χρέος μας για μας ήταν ένα μειονέκτημα που τόσα χρόνια δεν είχε γίνει. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και τον κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ προσωπικά και μέσα από τον κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ το ίδρυμα, σας ευχαριστούμε όλους θερμά και να μου επιτρέψετε κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ μέσα από το ιστορικό αρχείο του Συλλόγου μας να προσφέρουμε στο ίδρυμα πολύ μικρά δώρα που εσείς θα αξιοποιήσετε κατάλληλα. Το πρώτο είναι μια αναμνηστική πλακέτα προς το ίδρυμά σας σαν ελάχιστα ευχαριστήρια για όσα μας προσφέρατε. Θα συνεχίσω με ένα τηλεγράφημα το οποίο ομολογουμένως δεν μπόρεσα να καταλάβω και δεν είχα και το χρόνο να το πάω στον ΟΤΕ για την χρονολογία. Είναι ένα τηλεγράφημα προς τον κ. Νικηφόρο ΤΣΟΝΤΟ προς την Αδερφότητα Κρητών Σύρου από τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Και το τελευταίο ένα χειρόγραφο της Έλενας Βενιζέλου με χρονολογία 7 Μαΐου 1947 προς την Αδερφότητα Κρητών Σύρου που την είχαν κάνει τότε επίτιμη πρόεδρο και πολύ απλά θεώρησε σωστό να τους ευχαριστήσει. Σας το παραδίδομε και αυτό. 
Σε αντιφώνησή του ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ανέφερε ότι εμπλουτίσατε τις καρδιές μας και το αρχείο του Ιδρύματος μας, με τα δώρα που μας προσφέρατε.
Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ανέφερε για τον κ. Αντώνη ΜΑΡΚΟΥΛΗ ''Υπήρξε Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμούπολης επί μια 20ετία ήδη ομόφωνα έχει ανακηρυχτεί σε Επίτιμο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης Σύρου, παλιός αγωνιστής στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τεράστια προσφορά στο Δήμο Ερμούπολης με συγγραφικό έργο και ερευνητικό γύρω από τις σχέσεις Ελευθερίου Βενιζέλου και Ερμούπολης και έναν από τους βασικούς συντελεστές της ανέγερσης της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ερμούπολη και εκτιμώντας αυτή την προσφορά του το Ίδρυμα αποφάσισε να τον αναγορεύσει εταίρο του''.
Την επίδοση της απονομής έκανε ο Δήμαρχος Χανίων και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Κυριάκος ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ.
Σε σύντομη αντιφώνηση ο κ. Αντώνης ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ ανέφερε ''Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η ανακήρυξη μου ως εταίρο του ιδρύματος ενός ιδρύματος του οποίου η λειτουργία και η δραστηριότητά του κατευθύνει και συντονίζει την έρευνα και την μελέτη του έργου της εποχής ενός πολιτικού ανδρός της νεοτέρας Ελλάδος. Σήμερα μου απονέμεται η ανώτατη τιμητική διάκριση για ελάχιστες κατά την κρίση μου ενέργειες που έκανα και στην διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου του ανδρός εκείνου που σαν παιδί και έφηβος έζησε σε δύσκολους καιρούς στην Ερμούπολη την οποία συνδέουν κοινή αγώνες με τους Κρήτες.  Θέλω να είστε βέβαιοι ότι θα σταθώ αντάξιος τις μεγάλης τιμής που μου γίνεται. Η Σύρα είναι περήφανοι για τους δεσμούς της με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον κρητικό λαό και οι δεσμοί αυτοί ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο με την αδερφοποίηση των Δήμων Χανίων και Ερμούπολης και την τοποθέτηση προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Μιαούλη κεντρική πλατεία της πόλεώς μας. Γεγονός με το οποίο βοήθησα στο μέτρο του δυνατού από την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Σας ευχαριστώ. Και τώρα θα επιδώσω στο ίδρυμα πρώτον το βαθμολόγιο του Ελευθερίου Βενιζέλου ακριβές αντίγραφο των ετών 1879 1880 από το Βασιλικό Γυμνάσιο Σύρου παρακαλώ ως και το βιβλίο πιστοποιητικό σπουδής με την υπογραφή του Ελευθερίου Βενιζέλου με διαγωγή κοσμία κοσμία υπήρχε τότε και μόνο δεν υπήρχε κοσμιοτάτη και αυτό που κατά καιρούς έχει λεχθεί επήρε κοσμία.
Την Κυριακή 22 Μαρτίου 2009 στις 11.00΄πραγματοπιηήθηκε στους Τάφους των Βενιζέλων στον Προφήτη Ηλία Χανίων το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Το μνημόσυνο συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ'' . Ακολούθησε Αρχιερατική λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ. Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Κατάθεση στέφανου έκανε και ο Σύλλογός μας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο βουλευτής Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ενώ παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, οι Βουλευτές Μ.ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ, ΣΤ.ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ, Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ο Νομάρχης Χανίων ΓΡ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Χανιών Κ. ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γ.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ Δήμαρχοι, Πολιτευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.
Απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Ακρωτηρίου ο Δήμαρχος Χανίων καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ''. Ακολούθησε ομιλία από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου και Πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Αλέξη ΓΑΛΑΝΟ, ενώ στη συνέχεια η Ομάδα Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών απόδωσε για πρώτη φορά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελληνισμού που τραγουδήθηκαν κατά περιόδους και κυρίως όταν ζούσε η μεγάλη προσωπικότητα που ονομάζεται ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. 
Στα Χανιά από την πλευρά του Συλλόγου μετέβησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλειος ΚΑΛΥΒΑΣ, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλεξία ΚΟΥΡΤΑΚΗ - ΚΕΡΑΜΙΩΤΗ, ο Υπεύθυνος Δημοσίων κ. Χρήστος ΠΕΝΤΑΡΑΚΗΣ και ο Έφορος του Συλλόγου κ. Εμμανουήλ ΓΙΑΝΝΕΔΑΚΗΣ, και φίλοι του Συλλόγου.

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 25. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες