ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Ιστορικό Συλλόγου ΚΡΗΤΩΝ ΣΥΡΟΥ


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΣΥΡΟΥ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1860

ΕΔΡΑ : Τ.Θ. 139 – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ – Τ.Κ. 841 00

e-mail : syllogoskrhtvnsyroy@yahoo.gr

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ : 6943 898539

Η Σύρος βρίσκεται στο κεντρικό σημείο των Κυκλάδων και όπως αποδεικνύεται από τις αρχαιολογικές έρευνες, πρωτοκατοικήθηκε στην προϊστορική εποχή και αργότερα κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο. Οι πρώτοι κάτοικοι της Σύρου ήταν Φοίνικες εξού και το όνομα Σύρος που προέρχεται από την ‘’Ουσύρα’’ δηλαδή ευτυχής ή το ‘’Συρ’’ ο βράχος.

Μεγάλη οικονομική άνθηση της Ερμούπολης ήρθε μετά την επανάσταση του 1821 όταν μια ομάδα προσφύγων από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και την Μικρά Ασία εγκατέστησαν εδώ την ναυτικές και εμπορικές δραστηριότητές τους.

Το 1866 η Σύρος λειτούργησε ως κέντρο ανεφοδιασμού του ελληνικού στόλου που ενίσχυσε την Κρητική επανάσταση και στη συνέχεια δέχθηκε κύματα Κρητών προσφύγων. Μια από τις οικογένειες που κατέφυγαν στο νησί ήταν του Ελευθερίου Βενιζέλου, μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδας και βασικού παράγοντα στην πολιτική ζωή του 20ου αιώνα. Το 1879 εγγράφεται στην Δ΄ τάξη του Γυμνασίου Ερμούπολης ο Ελευθέριος Βενιζέλος και εγκαθίσταται στο σπίτι του καθηγητή Βασίλειου Ψιλάκη. Το 1880 ο Ελευθέριος Βενιζέλος παίρνει το απολυτήριο του Γυμνασίου και επιστρέφει στα Χανιά.

Ο Σύλλογός μας εδρεύει στην Ερμούπολη Σύρου και αποτελεί τη ιστορική συνέχεια του Φιλοεκπαιδευτικού Συλλόγου Κρητών, που δημιουργήθηκε ενταύθα το 1860 από πρόσφυγες Κρήτες που ήρθαν στη Σύρο, συνεπεία της Οθωμανικής τυραννίας.

Όλοι εμείς έχουμε οργανωθεί σε ένα τοπικό Σύλλογο, όπως είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα ιδανικά της φυλής μας και της ράτσας μας, αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε ήθη και τα έθιμά μας, τις παραδόσεις μας και να διασώσουμε μέσω του χρόνου κάθε τι από την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά και κουλτούρα μας, μεταδίδοντας το στα παιδιά μας, αλλά και στο φιλόξενο κόσμο της Σύρου.

Καταφέραμε να διατηρήσουμε μέχρι σήμερα πολλές συνήθειες, την γλώσσα μας, τους χορούς μας τα πατροπαράδοτα γλέντια μας που μέσα τους κρύβουν την ενότητα και το αδέλφωμα.

Δεν ξεχνούμε τα λόγια του μεγάλου συμπατριώτη μας Ν. Καζαντζάκη : ‘’Το πρώτο σου χρέος εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους σου. Το δεύτερο να φωτίσεις την ορμή σου και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο νιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει’’.

Έτσι από τότε μέχρι σήμερα ο Σύλλογός μας έχει κατορθώσει να κάνει γνωστό το όνομα και την κουλτούρα της Κρήτης στην Σύρο, σε αυτήν την φιλόξενη γωνιά του Αιγαίου.

Συνδέουμε και φέρνουμε σε επικοινωνία τους καταγόμενους από όλο το νησί  συμπατριώτες μας μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά αγκαλιάζουμε και περιβάλλουμε με στοργή και κρητικά αισθήματα και όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.

Είναι χρέος μας να προσφέρουμε και προσφέρουμε ανιδιοτελώς, χωρίς αμοιβή, αντάλλαγμα ή αντίδωρο, είτε λίγο είτε πολύ, πολιτιστικό έργο που εκφράζεται μέσα από τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του Συλλόγου μας, για την αδιάσπαστη συνέχεια του κρητικού λαϊκού πολιτισμού, τη διάδοση και τη διάσωση του από τη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης των πατροπαράδοτων αξιών.

Πολιτισμός δεν είναι μόνο το προνόμιο ορισμένων ταλαντούχων ανθρώπων και πολλές φορές πολύ καλά αμειβομένων. Πολιτισμός είναι και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων, γι΄ αυτό και είναι στενά συνυφασμένος με την πολιτική γιατί έχουν την ίδια ρίζα, τον πολίτη. Συνδέεται επομένως και άρρηκτα με τα όνειρα του, τις αγωνίες και τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων.

Αυτών που με την εθελοντική προσφορά τους αποτελούν και τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης και λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίοι όμως στην λειτουργία τους καλούνται να επιλύσουν προβλήματα που ταλανίζουν τους συλλόγους λόγω έλλειψης χρημάτων ή τη δυστοκία ανεύρεσης στέγης. Προβλήματα όπως αυτά της ανεύρεσης νέων στελεχών αλλά και απλών μελών των συλλόγων λόγω της απαξίωσης του χώρου.

Τα οργανωτικά θέματα των συλλόγων είναι πολλά και πολυσύνθετα, για πολλούς συλλόγους είναι ήδη γνωστά, όμως  στην πλειονότητα   των συλλόγων υπάρχουν προβλήματα οργάνωσης, προγραμματισμού και επιβίωσης.
Είναι πολύ τιμητικό για μας να παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις μας όχι μόνο συγγενείς, οι φίλοι αλλά και οι γνωστοί και άγνωστοι φίλοι της Κρήτης. Και τούτο γιατί όπως λένε, εμείς οι Κρητικοί ξέρουμε να δημιουργούμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, ένα εγκάρδιο, φιλικό κλίμα, μια μοναδική ψυχική διάθεση και εξωτερίκευση συναισθημάτων που αποδίδονται τόσο έξοχα και εύστοχα στο δικό μας γλωσσικό ιδίωμα.

Είναι εύλογο το πόσο πολύτιμη είναι η προσφορά όλων των πολιτιστικών Συλλόγων ιδιαίτερα την εποχή μας, που είναι μια εποχή μοναξιάς και απομόνωσης.
Ο Σύλλογος μας διοργανώνει κάθε χρόνο τον χορό του Συλλόγου, φέρνοντας από την Κρήτη μεγάλο όνομα της Κρητικής μουσικής, με επιτυχία.

Επίσης διοργάνωσε με επιτυχία την ετήσια κοπή βασιλόπιτας, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009, στο κέντρο διασκεδάσεως ‘’ERMOYPOLIS LIVE’’ Η προσέλευση των μελών και φίλων του Συλλόγου ήταν απροσδόκητη. Μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση οι εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, Αρχιερατικός Φλαβιανός και  Αρχιμανδρίτης Μακάριος, ο εκπρόσωπος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου Βικάριος Αντώνιος Βουτσίνος, ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας, η Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Άρια Μανούσου Μπινοπούλου (απέστειλε επιστολή), ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων Αντινομάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Παπαμανώλης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Ερμούπολης Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Καφούρος, η κ. Διανευτάκη Παρασκευή Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Άνω Σύρου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Σύρου κ. Ηρακλής Ζαχάρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πελλοπονησίων Σύρου κ. Ιωάννης Καλοφωλιάς, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμούπολης ο κ. Αντώνιος Μαρκουλής, ο Υποστράτηγος ε.α. Νικόλαος Σκουλάς και συγγραφέας του βιβλίου με τον τίτλο ‘’Κρήτη Σύρα. Επανάσταση 1866 – 1869 και μέλος του Συλλόγου.

Έγινε παρουσίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου που προέκυψε μετά τις αρχαιρεσίες της 09-11-2008. Το Διοικητικό Συμβούλιο μέσω του Προέδρου υποσχέθηκαν πολλές εκπλήξεις που θα αποσπάσουν τα θετικά σχόλια τόσο των μελών και φίλων του Συλλόγου, όσο και της κοινής γνώμης. Ακολούθησε η κοπή της πίτας και το φλουρί κέρδισε η κ. Μαρία Καλόγερα, μέλος του Συλλόγου μας. Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου μας χόρεψαν και διασκέδασαν με τους ήχους της λύρας του Μανώλη Μπουνταλάκη και Φωκά Μουρτζάκη και του λαουτιέρη Αλέξανδρου Γιαννουλάκη. Ακολούθησε η λαχειοφόρος κλήρωση των δώρων που προσέφεραν στον Σύλλογο μας οι δωροθέτες. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση και ότι τους αναμένει σε μελλοντικές δράσεις και εκδηλώσεις για τις οποίες θα ενημερωθεί εν καιρώ. Στην προσπάθεια για την ενίσχυση και την προβολή του Συλλόγου χρειαζόμαστε την συμμετοχή και συμβολή όλων.
Με την οφειλόμενη επισημότητα και λαμπρότητα και με εντυπωσιακή συμμετοχή μελών και φίλων του Συλλόγου διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης για την Μάχη της Κρήτης στο Μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας στην περιοχή του Κινίου, τελώντας δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, για την επική αντίσταση και αυτοθυσία των Κρητικών εναντίον των Γερμανών εισβολέων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκαν στους εισβολείς με ελλιπή οπλισμό, αλλά πρωτοφανή πρωτοβουλία και ενθουσιασμό. Ακολουθεί το πατροπαράδοτο πιλάφι και το βραστό κρέας και η άφθονη τσικουδιά που προσφέρονται αφιλοκερδώς σε όλους τους προσκεκλημένους εκείνη την ημέρα.

Τελεί δοξολογία για τους Άγιους Δέκα, επίσημη εορτή του Συλλόγου καθώς και επιμνημόσυνη δέηση για τα αποβιώσαντα μέλη του.

Διοργανώνει την ρακοβραδιά με ζωντανή κρητική μουσική και άφθονη ρακή, με χαμηλό αντίτιμο για τους επισκέπτες της εκδήλωσης.

Διοργάνωσε με επιτυχία στο Θέατρο Απόλλων συναυλία με τον Στέλιο Μπικάκη και χορευτικό από τον Μουσικοχορευτικό Όμιλο Ερωτόκριτο του Κωνσταντίνου Κυριακάκη. Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και προκάλεσε τον θαυμασμό του κόσμου, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στα μέλη στους φίλους και στους επισκέπτες εκείνης τις βραδιάς.

Προσέφερε τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων τρόφιμα σε άπορες οικογένειες μέσω εφημέριου του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου.

Αποκορύφωση των μέχρι τώρα δραστηριοτήτων του Συλλόγου ήταν όταν την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Μιαούλη του Δήμου Ερμούπολης. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Ερμούπολης, το Ίδρυμα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας, ο Νομάρχης Χανίων και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο Δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, ο Δήμαρχος Χανίων και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Αθηνών Γεώργιος Μαριδάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Σύρου Βασίλειος Καλύβας. Όλοι έκαναν αναφορά στην ξεχωριστή σχέση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τη Σύρο, στην οποία έζησε ως πρόσφυγας και φοίτησε κάποια χρόνια στο Δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης, με θέμα "Ελευθέριος Βενιζέλος: Από το Λύκειο Αντωνιάδη στο Γυμνάσιο Σύρου", ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επίδραση που άσκησε η Σύρος στη πνευματική και πολιτική συγκρότηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος Ερμούπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Μαρκουλής θα ανακηρυχτούν εταίροι του Ιδρύματος σε ειδική τελετή που θα γίνει στην έδρα του Ιδρύματος στη Χαλέπα, ενώ ο Δήμαρχος Ερμούπολης ανακοίνωσε την ίδρυση Συλλόγου «Φίλοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος'' στη Σύρο. Η εκδήλωση έκλεισε με το Μουσικό και Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΚΟΥΜΩΝ» Ρεθύμνου, οι οποίοι έφτασαν στη Σύρο ευγενώς προσφερθέντες μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου.

Στις 21 Μαρτίου του έτους 2009 ο Σύλλογος μας προσκλήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ''Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος'' να παραβρίσκεται στα Χανιά στο Μέγαρο Ειρηναίος Γαλανάκης προκειμένου σε ειδική εκδήλωση που θα διεξαχθεί να βραβευθεί Εταίρος του Ιδρύματος  για την μεγάλη προσφορά και διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου και την ξεχωριστή συμβολή στην ανέγερση και τοποθέτηση προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πόλη της Ερμούπολης. Η βράβευση αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμει το Ίδρυμα σε αυτούς που προσέφεραν αξιόλογες υπηρεσίες προς αυτό και γίνεται κατόπιν ανακοίνωσης του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Νικόλαου ΠΑΠΑΔΑΚΗ σε ομιλία του την 28 Σεπτεμβρίου 2008 στην Ερμούπολη, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πλατεία Μιαούλη του Δήμου Ερμούπολης.

Εκτός από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου σαν νέος στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει τεθεί η προσπάθεια απόκτησης στέγης του Συλλόγου όπου θα στεγάσει τις δραστηριότητες των μελών του, και ιδιαίτερα των νέων. Έχει ανευρεθεί χώρος προς ενοικίαση, και γίνεται προσπάθεια ανεύρεσης χρημάτων προκειμένου να εξοπλιστεί ο χώρος (γραφεία, καρέκλες, ντουλάπες, τραπέζια).

Ο Σύλλογός μας επίσης έχει σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική – ιστορική και παραδοσιακή κληρονομιά της Κρήτης, στην Σύρο. Στην προσπάθεια αυτή έχει βάλει σαν στόχο την δημιουργία τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών χορών της Κρήτης, στα μέλη και στους φίλους του στον χώρο που έχει βρεθεί προς ενοικίαση. Το Τμήμα αυτό εν συνεχεία θα μπορεί να λαμβάνει μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει είτε ο Σύλλογος, είτε οι Τοπικοί Φορείς του νησιού με εμφανίσεις του χορευτικού τμήματός του. Το ενδιαφέρον από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου για την δημιουργία του χορευτικού τμήματος είναι έντονο.  

Γίνεται ιδιαίτεροι μνεία ότι οι μοναδικοί πόροι του Συλλόγου είναι η ετήσια συνδρομή των μελών και φίλων του που αντιστοιχεί στα ΔΕΚΑ (10) ευρώ ετησίως και σε Δωρεές οι οποίες είναι ελάχιστες. Απαριθμώντας τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου ανέρχονται περίπου στα εκατό σαράντα (140) άτομα. Όπως γίνεται αντιληπτό τα έσοδα του Συλλόγου δεν του επιτρέπουν να προσφέρει αυτά που θα ήθελε. Οι οικονομικές επιχορηγήσεις από Υπουργεία, Νομαρχίες, Δήμους είναι δύσκολες γιατί οι Σύλλογοι είναι πάρα πολλοί. Αυτή τη στιγμή με αγάπη, προσωπική προσφορά, θυσίες και έξοδα πολλές φορές ατομικά του καθενός μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και μελών και φιλών του, ο Σύλλογος συνεχίζει την πορεία του μέσα στο χρόνο δημιουργώντας και προσφέροντας στους Κρήτες που διαβιούν στη Σύρο αλλά και στους φίλους του. Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από νέα άτομα σε ηλικία με όρεξη και διάθεση για προσφορά και συνέχισης της ιστορικής πορείας του Συλλόγου, έχοντας μαζί του και παλαιά έμπειρα στελέχη που τον καθοδηγούν δίνοντας τις απαραίτητες συμβουλές από την εμπειρία τους.

Ευχαριστώ θερμά το Δ.Σ του Πολιτιστικού  Συλλόγου ΚΡΗΤΩΝ ΣΥΡΟΥ για την παραχώρηση του ιστορικού του Συλλόγου τους. Τους εύχομαι ολόψυχα να λύσουν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα και που έχουν πολλές ομοιότητες με του δικού μας Συλλόγου ΑΜΑΡΙΩΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.

Επίσης θα είμαστε σε επικοινωνία  ώστε να διατηρηθεί αυτή η επαφή που ξεκίνησε από εσάς μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου μας.

 

Ρέθυμνο 18 – 3—2009
Κων/νος Ι. Σαββάκης : Πρόεδρος Συλλόγου Αμαριωτών Ρεθύμνου

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 25. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες