ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ
Κρίνεται η κατασκευή του μεγάλου έργου στο Αμάρι


• Ανοίγει σήμερα η οικονομική προσφορά της ενδιαφερόμενης εταιρείας

• Σε περαιτέρω συζήτηση τα αντισταθμιστικά οφέλη του νομού


Ένα έργο πρωτοποριακό και πιλοτικό για όλη την Ελλάδα, στον τομέα του, πρόκειται να κατασκευαστεί στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου, στη μεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική πηγή του νομού Ρεθύμνου.

Πρόκειται για τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ίσως να φτάσει και τα 200 εκ. ενώ τα οφέλη που θα προκύψουν για την κατασκευάστρια εταιρεία, που ουσιαστικά θα πουλάει ηλεκτρική ενέργεια στη ΔΕΗ, υπολογίζονται ότι θα είναι τεράστια και τέτοια που η απόσβεση του κεφαλαίου μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα χρόνια ενώ προβλέπονται αντισταθμιστικά οφέλη και για το Ρέθυμνο που φαίνεται όμως ότι είναι συζητήσιμα.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο ΟΑΔΥΚ ο οποίος και προκήρυξε τον σχετικό διαγωνισμό, που ήταν διεθνής και προσέλκυσε το ενδιαφέρον τριών εταιρειών, ωστόσο μόνο μια, η ΤΕΡΝΑ σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε φάκελο, στην καθορισμένη ημερομηνία λήξης προθεσμίας, της οποίας η οικονομική προσφορά θα αποσφραγιστεί σήμερα και θα έρθει σε γνώση των μελών της επιτροπής αξιολόγησης η οποία και θα κρίνει αν κηρύξει γόνιμο τον διαγωνισμό.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο ιδιαίτερης αναπτυξιακής και οικονομικής σημασίας για το Ρέθυμνο και ιδιαίτερα για την περιοχή Αμαρίου υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα τύχει ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για την κατασκευή του και επιπλέον ότι θα υπάρχουν ιδιαίτερα ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη για το σύνολο του νομού του οποίου την πλέον πλουτοπαραγωγική περιοχή θα εκμεταλλεύεται η εταιρεία.

Ο νέος νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ 3851/2010) καθορίζει το ειδικό τέλος του 3% που θα αποδίδεται από την εταιρεία στους ΟΤΑ στα όρια των οποίων θα γίνουν υποδομές για το έργο, ωστόσο ως νομός το Ρέθυμνο θα χάσει από το παραπάνω ποσοστό μερίδιο που θα πάει στην άλλη άκρη της Κρήτης, στη Σητεία Λασιθίου, καθώς η ΤΕΡΝΑ εκεί προγραμματίζει να κατασκευάσει το αιολικό πάρκο που απαιτείται για τη λειτουργία του υβριδικού σταθμού, αφού έχει επιλεχθεί ως περιοχή που διαθέτει ικανό αιολικό δυναμικό, τέτοιο που στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει.

Είναι άγνωστο αν η οικονομική προσφορά της εταιρείας που ανοίγει σήμερα περιλαμβάνει περαιτέρω αντισταθμιστικά οφέλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει τέτοια απαίτηση από πλευράς του ΟΑΔΥΚ για τον ίδιο τον Οργανισμό, ωστόσο οι θεσμικοί εκπρόσωποι του νομού φέρονται να προτίθενται στο διάστημα που θα ακολουθήσει, και πριν ο φορέας του έργου καταλήξει στην απόφαση για την τύχη της προσφοράς της εταιρείας, να θέσουν ζήτημα επιπλέον αντισταθμιστικών ωφελειών για το νομό.

Να επισημανθεί πάντως ότι για την κατασκευή του έργου προβλέπεται να απασχοληθούν περίπου 400 εργαζόμενοι ενώ στο Αμάρι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 80 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά

ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ

Ανοίγει σήμερα η οικονομική προσφορά της εταιρείας για το έργο

• Σε ένα μήνα θα ανακοινωθεί η απόφαση για την τύχη του διαγωνισμού

• Σε περαιτέρω συζήτηση τα αντισταθμιστικά οφέλη του νομού από το έργο

Για αρκετό διάστημα, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του Φράγματος Ποταμών στο Αμάρι, ο ΟΑΔΥΚ σε συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μελετούσαν τη δυνατότητα και τον τρόπο αξιοποίησης του Φράγματος και ενεργειακά.

Καθώς οι μελέτες έδειξαν ότι η περιοχή, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και των υψομετρικών διαφορών είναι κατάλληλη για την υλοποίηση ενός ενεργειακά αποδοτικού και βιώσιμου έργου, ο ΟΑΔΥΚ προχώρησε πριν από επτά μήνες στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή υβριδικού σταθμού που θα συνδυάζει την αιολική και την υδραυλική ενέργεια, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 50 MW.

Το έργο, εκτιμάται ότι για να κατασκευαστεί θα απαιτηθούν κεφάλαια άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ και η επένδυση εξ ολοκλήρου, θα γίνει από ιδιωτική εταιρεία. Τα οφέλη της κατασκευάστριας εταιρείας υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ καθώς θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα το πουλάει στη ΔΕΗ.

Για το έργο φέρονται να ενδιαφέρθηκαν τρεις εταιρείες. Και οι τρεις φαίνεται να ζήτησαν παράταση προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος ώστε να καταθέσουν φακέλους ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τον ΟΑΔΥΚ με αποτέλεσμα να καταθέσει τελικά ενδιαφέρον μόνο η μία και ειδικότερα η ΤΕΡΝΑ. Ο τεχνικός φάκελος της εταιρείας φέρεται να ήταν καθ’ όλα πλήρης ενώ σήμερα πρόκειται να ανοιχτεί η οικονομική της προσφορά την οποία θα αξιολογήσουν τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης που είναι τρία άτομα από τον ΟΑΔΥΚ, τρία από το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Βιομηχανίας και Ενέργειας, Κώστας Λαμπρινός, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας.

Το αν ο διαγωνισμός κηρυχθεί γόνιμος και το έργο κατοχυρωθεί υπέρ της εταιρείας αναμένεται να αποφασιστεί εντός ενός μήνα. Σε θετική περίπτωση και εάν θεωρηθεί δεδομένο ότι υπάρχει πολιτική και κοινωνική συναίνεση οι εργασίες κατασκευής του έργου θα ξεκινήσουν εντός του 2011 και όπως προβλέπει ο όρος του διαγωνισμού θα ολοκληρωθούν το 2015.

Από το έργο θα προκύψουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους δήμους στα όρια των οποίων θα δημιουργηθούν υποδομές που θα αφορούν το έργο. Πρόκειται για ειδικό τέλος 3% επί των κερδών που προβλέπει η νομοθεσία να καταβάλλεται στους εμπλεκόμενους ΟΤΑ, που στην περίπτωση του συγκεκριμένου υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας είναι οι δήμοι: Αμαρίου, Ρεθύμνου αλλά και Αγίου Νικολάου Λασιθίου που θα μοιράζονται το παραπάνω ποσοστό.

Εδώ, για διευκόλυνση των αναγνωστών να αναφέρουμε ότι ένας υβριδικός σταθμός (ΥΒΣ)περιλαμβάνει:

α) Αιολικό πάρκο, που αποτελεί μονάδα παραγωγής Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας (μονάδα ΑΠΕ), χωροθετημένο σε περιοχή με ικανό αιολικό δυναμικό.

Στον φάκελο που κατέθεσε η ενδιαφερόμενη εταιρεία, το αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 27 ανεμογεννήτριες των 3 ΜW και θα βρίσκεται σε περιοχή της Σητείας Λασιθίου για τον παραπάνω λόγο.

Οι απώλειες που θα έχει το παραγόμενο ρεύμα στο δίκτυο, από τη Σητεία μέχρι το Φράγμα, αναμένεται μέχρι και στο 20%.

β) Άνω ταμιευτήρας, που η εταιρεία προβλέπει να κατασκευάσει-τοποθετήσει στα βουνά που είναι πάνω από τα Χάρκια του δήμου Ρεθύμνης (τέως δήμος Αρκαδίου).

Γ) Κάτω ταμιευτήρας, πρόκειται για τον ταμιευτήρα του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου.

γ) Τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, αποτελούμενες από σύστημα αντλιών (Σύστημα Αντλησιοταμίευσης). Η εταιρεία το χωροθετεί δίπλα στο φράγμα.

δ) Τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους υδροστροβίλους όπως ονομάζονται και επίσης προβλέπεται να χωροθετηθούν δίπλα στο φράγμα.

Ε) Τους αγωγούς μεταφοράς ρεύματος από ΑΠΕ (αιολικό πάρκο) προς Δίκτυο και από υδροστροβίλους προς Δίκτυο.

Να σημειωθεί, όπως βλέπουμε παραπάνω, ότι ως νομός χάνουμε από το ειδικό τέλος του 3% ένα ποσοστό που θα πηγαίνει στην άλλη άκρη της Κρήτης αλλά η εταιρεία φέρεται να μην έχει εναλλακτική εντός του νομού για περιοχή με ικανό αιολικό δυναμικό προκειμένου να κατασκευάσει το απαιτούμενο αιολικό πάρκο.

Είναι άγνωστο αν η οικονομική προσφορά της εταιρείας που ανοίγει σήμερα περιλαμβάνει περαιτέρω αντισταθμιστικά οφέλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει τέτοια απαίτηση από πλευράς του ΟΑΔΥΚ για τον ίδιο τον Οργανισμό, ωστόσο οι θεσμικοί εκπρόσωποι του νομού φέρονται να προτίθενται στο διάστημα που θα ακολουθήσει, και πριν ο φορέας του έργου καταλήξει στην απόφαση για την τύχη της προσφοράς, να θέσουν το ζήτημα επιπλέον αντισταθμιστικών ωφελειών για το νομό.

Να επισημανθεί πάντως ότι για την κατασκευή του έργου προβλέπεται να απασχοληθούν περίπου 400 εργαζόμενοι ενώ στο Αμάρι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 80 μόνιμες θέσεις εργασίας.

 

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

- Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ από το www.rethnea.gr

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 25. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες