ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ
   
Τιμή στην Αμαριώτισσα Γυναίκα


Ο ετήσιος χορός της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι 8-3-2009, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας  στο Κρητικό Κέντρο ΖΟΡΜΠΑΣ και τιμήθηκε η Αμαριώτισσα και  η γυναίκα γενικότερα, για την προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία.
Ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Τσιουδάκης ,χειμαρρώδεις πήρε το μικρόφωνο  καλωσόρισε τους εκλεκτούς καλεσμένους με μαντινάδες και είπε:


-Χαίρετε μεσ' απ' την  καρδιά κι απ' την Ομοσπονδία
που για τ' Αμάρι προσπαθεί κάθε μεγάλη αξία.
-Περάσανε οι Αποκριές με λύρες και λαούτα
και μπήκε η σαρακοστή μ' ελιές χαλβά και φρούτα.
-Και όσοι τη νηστεύετε να μην ενοχληθείτε
υπάρχουνε νηστίσιμα καλά για να γευτείτε.
-Προσφώνηση δεν έκανα μα ούτε και θα κάνω.
γιατί είστε ούλοι  επίσημοι και κάτι παραπάνω.
-Όμως θα πω ονόματα  απ' όλους ν' ακουστούνε,
που την παρέα μας αυτή ξεχωριστά κοσμούνε.
-Σ' αυτό το κέντρο "Ο ΖΟΡΜΠΑΣ" καλωσορίσατ' ούλοι,
για να συνεορτάσουμε το πιο λαμπρό λουλούδι.
-Οκτώ του Μάρτη σήμερα, γιορτή 'χει η γυναίκα,
κι άντρες τούμπες κάνουνε για κάθε μια τους δέκα.
-Μητέρα, κόρη , αδερφή, σύζυγος η γυναίκα,
οι άντρες που  'χουνε  μυαλό βάζουνε σ' ούλες δέκα.
-Κι άντρες που δοξάστηκαν και πήρανε  βραβείο,
γυναίκα είχαν σύμβουλο μέσα εις το κρανίο.
-Η Παναγιά αν θα 'λειπε Χριστό δε θα 'χε κάνει.
και το στολίδι ο κόσμος μας δε θα  'χενε γλυκάνει.
-Πνεύμα δεν θα 'χε ο ντουνιάς και θα 'τανε μια στέκα,
γιατί αναπαράγεται  μόνο από γυναίκα.
-Πολιτισμός ανθρώπινος ίσως να μην υπήρχε,
και δεν προσδιορίζεται τη Γη ποιος θα κατείχε.
-Καλώς μας ήρθατ' ούλοι σας σήμερα στο χορό μας,
που είναι μέρα που τιμά το γένος το δικό μας.
-Τιμούμενε ειλικρινά σήμερα τη γυναίκα
κι ούλοι σας συμμερίζεστε ορθά κοφτά και ντρέτα.
-Ειλικρινά τιμούμενε σήμερα τη γυναίκα ,
και για την Αμαριώτισσα θα πω δυο λόγια  νέτα.
-Και θέλω να γνωρίζετε χωρίς μπεριμποκλάδες,
πως συμπεριλαμβάνονται και τ' Αμαριού νυφάδες.
-Τση Κρήτης είσαι Αρχόντισσα γυναίκα απ' τ' Αμάρι,
στηρίζεις την Παράδοση  με κέφι και καμάρι.
-Θέλουμε τ' Αμαριώτικα τα έθιμα και ήθη,
σε όλο τον πλανήτη μας να γίνουνε συνήθη.
-Σε σένα εμπιστευόμαστε γυναίκα που συμβάλλεις,
και στην αναπαραγωγή ούλα σου να τα βάλεις.
-Να μείνεις στην παράδοση σαν μαρμαρένια κρήνη
να 'χει χαρά όποιος νερό πάντ' από σε θα πίνει.
-Και ούλες οι υπόλοιπες γυναίκες που μ' ακούνε ,
τση γνώσεις τση παράδοσης που 'χεις να μιμηθούνε.
-Θα τελειώσω απαλά μη φύγουν οι Αγγέλοι,
που  ήρθανε να τρυγήσουνε των γυναικών το μέλι.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Στέφανος Αντωνακάκης και αφού καλωσόρισε , ευχήθηκε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στις εορτάζουσες και γενικά στους εκλεκτούς καλεσμένους και αναφέρθηκε στο ιστορικό της καθιέρωσης της γιορτής αυτής από τον Ο.Η.Ε. , ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου 1910, αφιερωμένη στον αγώνα που έκαναν οι γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857, διεκδικώντας ισότιμες ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Ακολούθως μίλησε για την υπερηφάνεια που νιώθουν οι Αμαριώτες που στα Πλατάνια Αμαρίου γεννήθηκε το 1859  η    Καλλιρρόη Σιγανού- Παρρέν, η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος και παιδαγωγός που αγωνίστηκε συστηματικά και με πάθος για τη χειραφέτηση της Ελληνίδας γυναίκας ως στυλοβάτης της Ελληνικής Κοινωνίας. Πίστευε ότι το μεγαλείο της Πατρίδας έγκειται στο μεγαλείο των θυγατέρων της και δίκαια χαρακτηρίστηκε "Μάνα της νεώτερης Ελληνίδας".Ήταν η γυναίκα που εξέδωσε στις 9 Μαρτίου 1887 την Εφημερίδα των Κυριών και θεωρείται το μακροβιότερο έντυπο της εποχής, αφού έβγαινε επί 31 χρόνια και υπέγραφε με το ψευδώνυμο  Εύα Πρενάρ. Ίδρυσε την  " Ένωση υπέρ της χειραφετήσεως της Γυναίκας" και τα κοινωφελή ιδρύματα όπως  "ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ", "ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ", "ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ", "ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ"  και το 1911 ίδρυσε "ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ" Έγραψε πολλά άρθρα και βιβλία και είναι η Πρώτη Ελληνίδα που τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό των Ιπποτών του Σωτήρος και το Ασημένιο Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών. Το 1940 έφυγε η Μεγάλη αυτή Αμαριώτισσα, αλλά πρέπει από εκεί ψηλά η ηρωική ψυχή της να καμαρώνει για την πραγματοποίηση του κοινωνικού και Ανθρωπιστικού έργου της. Η Ομοσπονδία τιμά το έργο της με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων  στην προτομή της στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών  και ομιλία και κέρασμα  σε κοντινό Ξενοδοχείο. Εδώ και είκοσι πέντε χρόνια πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων ,τη διατήρηση ηθών και εθίμων ,προβολή του τόπου μας με κάθε μέσο και αγώνα για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των περιοχών φυσικού κάλλους που προσφέρει η αμαριώτικη γη.
Στη συνέχεια οι Ριζίτες ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ  τραγούδησαν  τα ριζίτικα τραγούδια: Μάνα λούγε με, μάνα μου χτένιζε με.. και 
Κόκκινα χείλη φίλησα. αφιερωμένα στη γυναίκα μάνα, σύζυγο, φίλη, αδερφή.
Σε όλες τις γυναίκες προσφέρθηκαν πολύχρωμα τριαντάφυλλα προσφορά του ταμία Αντώνη Μελιδονιώτη που ευχαριστούμε θερμά.
Με τη σειρά του το συγκρότημα του Βαγγέλη Πιθαρούλη πήρε θέση στη διασκέδαση των καλεσμένων και τα όργανα έπαιξαν παλιούς και νέους αγαπημένους σκοπούς και όλοι διασκέδασαν με την ψυχή τους. Έχασαν όσοι δεν μας έκαναν την τιμή να παρευρεθούν στην τιμητική εκδήλωση.
Τίμησαν με τη συμμετοχή τους την εκδήλωση μας και τους ευχαριστούμε θερμά οι κ.κ. :Λίτινα Αιμιλία Αρεοπαγίτης, Μαριδάκης Γεώργιος  Πρόεδρος της Παγκρητίου, Παλάσσαρος Στέλιος Πρόεδρος της Κρητικής Εστίας, Βλατάκης Γιώργος Πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων "ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ", Παντουβάκης Μανόλης Πρόεδρος του Συλλόγου Ηρακλειωτών "ΚΝΩΣΣΟΣ", οι στρατηγοί Θεοδωράκης Απόστολος και Φωτάκης Σταύρος, ο Βασίλης Σχίζας Δ/ντής της εφημ. ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ο Βανταράκης Στέλιος  Δ/ντής  της εφημ.ΠΑΓΚΡΗΤΙΚΗΣ. Μηνύματα έστειλαν οι κ.κ: ο Ηλίας Λαμπίρης Βουλευτής, η Όλγα Κεφαλογιάννη Βουλευτής, η Μαρία Σκραφνάκη Βουλευτής, η Μιλένα Αποστολάκη Βουλευτής, ο Μανόλης Όθωνας τ. Βουλευτής,  ο Γιώργος Παπαδάκης Νομάρχης Ρεθύμνου και ο Κωστής Σχοινάς Πολιτευτής. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε θερμά το Αμαριώτικο Ταξιδιωτικό Πρακτορείο στο Ρέθυμνο  του Μανόλη Καραγιαννάκη από την Παντάνασσα για την προσφορά των προσκλήσεων του χορού, τους δωροθέτες της Λαχειοφόρου Αγοράς που θα αναφερθούν αναλυτικά σε άλλη στήλη, τις Κρητικές εφημερίδες για τις δημοσιεύσεις, το Μανιουδάκη Νίκο Δ/ντή του ιντερνετικού ραδιοφώνου Παραδοσιακής Μουσικής, το Γιάννη Κριαράκη από το Ραδιόφωνο ΚΡΗΤΗ 91,4 Τις ιστοσελίδες www.amariotes.gr, www.ampadia.gr  για τις ανακοινώσεις και την αμέριστη βοήθεια τους γενικά. Πάντα τέτοιες συναντήσεις και δραστηριότητες  .
                               (Στέφανος Αντωνακάκης)

Προηγούμενη σελίδα  Αρχή σελίδας

 
Κυριακή, 18. Αυγούστου 2019
 


Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno

GOODnet.gr- Η πύλη του Ρεθύμνου στο ίντερνετ. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη. Νέα, ειδήσεις, ενημέρωση επικαιρότητα. Ρέθυμνο, Χανιά, φωτογραφίες Ηρακλειο, Αγιος Νικόλαος Κρήτη. Οδηγός Αγοράς κατάλογος επιχειρήσεων νομού Ρεθύμνου Κρήτης. Φόρουμ συζητήσεων ανταλλαγής απόψεων για το Ρέθυμνο όλη την Κρήτη.

 
© 2010 Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου | e-mail: info@amariotes.gr
Διεύθυνση Αλληλογραφίας: ΤΘ 273 ΤΚ 74100 Ρεθυμνο

Ρέθυμνο HOTSoft.gr internet ιντερνετ δίκτυα τηλεπικοινωνίες ρέθυμνο κρήτη. κατασκευή φιλοξενία προώθηση ιστοσελίδων SEO. Δίκτυα δεδομένων ασύρματα ενσύρματα WiFi ρέθυμνο Δομημένη καλωδίωση αυτοματισμοί κτιρίων έξυπνο σπίτι μελέτη κατασκευή δικτύων ιστοσελίδων φιλοξενία. Rethymno Website design web page rethimno webpage hosting crete graphics design build website hosting server audio video radio streaming servers crete rethymno
powered by HOTSoft.gr
ίντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες